Presidentvalg

Stemmerekord: - Har skremt alle

Millioner av amerikanere - særlig unge - strømmer til valglokalene allerede før presidentvalget 3. november på en måte USA aldri har sett maken til. Det kan være særdeles godt nytt for Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden.

LANGE KØER: Aldri før har det blitt registrert flere forhåndsstemmer i USA enn før årets valg. Enkelte velgere frykter kaos på valgdagen. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): To køer fra hver sin kant strekker seg i flere kvartaler og leder inn til den legendariske arenaen Madison Square Garden på Manhattan i New York. Folk venter gjerne i halvannen time for å komme inn og forhåndsstemme i presidentvalget, og 60.000 new yorkere har dette som sine valglokaler.

Liknende scener utspiller seg nå over store deler av USA hvor folk sender inn millioner av poststemmer, eller møter opp personlig allerede før valgdagen. Aldri før har landet opplevd liknende.

Frykter vold

Velgere Dagbladet treffer i New York er bekymret.

- Jeg er redd for at ventetida vil være tre timer på valgdagen, så jeg vil bare få det unna. Vi var også redde for at det ikke fungerer å stemme via post, sier Allan Vortheimer til Dagbladet og fortsetter.

FORHÅNDSSTEMTE: USAs president Donald Trump er i West Palm Beach i delstaten Florida for å forhåndsstemme. Video: AP Vis mer

- Vi har også hørt om at det kan bli voldelig på valgdagen. Det er også noe som surrer rundt i hodet. Flere av oss frykter at dersom Trump holder på å tape så vil han oppfordre folk til å gå ut og forstyrre stemmegivingen.

FRYKTER VOLD: Allan Vortheimer frykter at noen skal ty til vold på valgdagen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
FRYKTER VOLD: Allan Vortheimer frykter at noen skal ty til vold på valgdagen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Rekord

Akkurat som svært mange andre steder i USA strømmer nå forhåndsstemmene inn på en måte som ser ut til å slå alle tidligere rekorder.

Allerede ei uke før valget førstkommende tirsdag hadde antallet forhåndsstemmer passert 65,5 millioner. Det er nesten halvparten så mange stemmer som ble avgitt i hele presidentvalget i 2016. I dag kommer det meldinger fra US Elections Project om at dette tallet har steget til 76 millioner. Det er også langt mer enn det totale antallet forhåndsstemmer for fire år siden, som var 58,3 millioner stemmer. Både pandemien og USAs kontroversielle president blir trukket fram som forklaringer.

LANGET UT: USAs tidligere president Barack Obama langet ut mot Donald Trump i hans første valgkamptale. Video: AP Vis mer

Tallene kan være svært godt nytt for Biden. Så langt viser de nemlig at de som forhåndsstemmer er yngre, mer mangfoldig sammensatt og mer sannsynlig demokratiske velgere enn det som var tilfellet i 2016 i mange nøkkelstater, skriver CNN. Samtidig viser meningsmålinger at det er langt mer sannsynlig at republikanske velgere stemmer på selve valgdagen.

- Har skremt alle

Liz Craig må trolig vente ytterligere en halvtime før hun når fram til stemmelokalene.

- Presidenten har skremt alle til å tro at stemmene deres kanskje ikke blir talt opp, og jeg vil være sikker på at min stemme blir talt og at han blir stemt ut, sier hun til Dagbladet.

KLART BUDSKAP: Munnbindet til Liz Craig etterlater liten tvil om at hun ønsker at folk skal stemme. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KLART BUDSKAP: Munnbindet til Liz Craig etterlater liten tvil om at hun ønsker at folk skal stemme. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Selv om Madison Square Garden bare er en liten spasertur fra leiligheten til USAs president i Trump Tower, er det ikke mange i køen som planlegger å stemme på ham. Manhattan er en demokratisk bastion. I 2016 fikk Hillary Clinton 86,6 prosent av stemmene, mens Trump ble avspist med 9,7 prosent.

HÅPER OG BER: Chaneir Watkins håper på å bli kvitt Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
HÅPER OG BER: Chaneir Watkins håper på å bli kvitt Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Mange vil se en forandring nå - særlig folk med minoritetsbakgrunn. Dette er noe av det viktigste som foregår nå, så jeg håper og ber, sier Chaneir Watkins til Dagbladet.

- Ville ventet ei uke

Greg Schanuel mener, som mange andre Dagbladet snakker med, at det er tryggest å møte opp personlig for å være helt trygg på at stemmene blir talt opp.

- Presidenten har skremt alle til å tro at stemmene deres kanskje ikke blir talt opp, og jeg vil være sikker på at min stemme blir talt og at han blir stemt ut. Jeg hadde gjerne ventet her i over ei uke for å få stemme ut den sjarlatanen, sier Schanuel.

KLAR FOR FORANDRING: Greg Schanuel hadde gjerne ventet i over ei uke på fortauet dersom det innebar at han kunne stemme ut Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KLAR FOR FORANDRING: Greg Schanuel hadde gjerne ventet i over ei uke på fortauet dersom det innebar at han kunne stemme ut Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Blant de Dagbladet treffer, virker det som den største motivasjonen er å bli kvitt den sittende presidenten.

- Er de fleste virkelig entusiastiske for Biden? Ikke egentlig. Han virker som en anstendig person. Men jeg er 60 år gammel og han har vært med gjennom hele livet mitt. Jeg kan huske ham fra 1970-tallet. De fleste skulle nok ønske at vi hadde Obama igjen, men dette er så nært som vi kan komme, sier Vortheimer.

Alle delstater har sine egne regler for hvordan valget og forhåndsstemmingen skal foregå. Dette er den foreløpige situasjonen i noen svært viktige vippestater:

Arizona

Andelen unge velgere (mellom 18 og 29 år) er doblet fra 5 til 10 prosent av de som forhåndsstemmer i år, sammenliknet med 2016. Andelen velgere over 65 år har sunket fra 50 prosent til 41 prosent. I tillegg har andelen hvite velgere sunket, mens andelen latinamerikanske og afroamerikanske velgere har steget sammenliknet med for fire år siden.

Florida

Også i Florida har andelen unge velgere nesten doblet seg sammenliknet med 2016. Andelen velgere over 65 år har sunket fra 50 prosent til 41 prosent. Også minoritetsgrupper ser ut til å utgjøre en større del av forhåndsstemmene.

Michigan

2020 er det første året hvor alle velgere i Michigan har lov til å stemme via post. Dermed har alderssammensetningen forandret seg radikalt. For fire år siden var 80 prosent av forhåndsstemmene fra velgere over 65 år. Nå utgjør denne gruppa bare 46 prosent av forhåndsstemmene. Også minoritetsgrupper ser ut til å utgjøre en større del av forhåndsstemmene.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer

Pennsylvania

Her finnes det ikke tall fra 2016. Hittil i år utgjør unge velgere 11 prosent av stemmene foreløpig. 43 prosent av stemmene kommer fra velgere over 65 år.

70 prosent av stemmesedlene som er kommet inn foreløpig, er kommet fra velgere som er registrert som demokrater. Samtidig er det ventet at republikanske velgere heller vil møte opp og stemme på valgdagen 3. november.

Wisconsin

I Wisconsin er andelen eldre velgere sunket betydelig. For fire år siden var 52 prosent av dem som forhåndsstemte over 65 år. I år utgjør de 38 prosent.

Nord-Carolina

Også i Nord-Carolina er handelen unge som forhåndsstemmer nesten doblet seg til 12 prosent. Andelen velgere over 65 år har sunket fra 42 prosent for fire år siden til 33 prosent nå.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer