Stemmetellingen i Oslo er sikret

Etter de siste dagenes usikkerhet om stemmetellingen i Oslo kan både kommunen og Kommunaldepartementet forsikre at feilen er rettet og at søndagens test gikk bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordfører Fabian Stang (H) ble lørdag kveld gjort oppmerksom på en feil i tellesystemet EVA. Han fryktet feilen ville føre til forsinkelser og kritiserte Kommunaldepartementet for å være altfor sent ute med å ferdigstille programmet.

- Å måtte teste et IKT-system dagen før det skal brukes, er uforsvarlig, sa Stang til NTB.

- Gode rutiner Søndag kveld ser det ut til at både Stang og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) kan puste lettet ut.

- Jeg føler meg trygg på at systemet vil fungere mandag kveld når opptellingen skal skje. Det er ingenting som tilsier at vi skal få problemer med valgoppgjøret. Systemet har nå blitt grundig testet av både departementet og Oslo kommune. Alt ser bra ut, sier Sp-statsråden.

Feilen gjaldt en overføring av stemmedataene til den delen av systemet der oppgjøret foretas. Dette måtte tilpasses fordi Oslo er både fylke og kommune.

«Vi burde ha oppdaget denne feilen før. Vi har imidlertid god beredskap for raskt å følge opp slike feil. Feilen ble raskt oppdaget og rettet opp. Feilen ville ikke hatt noen betydning for gjennomføringen av valget eller for å få et korrekt valgresultat,» skriver departementet i en pressemelding.

Bekymret Mens Stang var bekymret for forsinkelser, mente Navarsete at Oslo-ordføreren overdramatiserte situasjonen.

- Vårt embetsverk og våre fagfolk som jobber med dette, sier at det ikke var en stor feil, sa hun søndag formiddag.

Stang var aldri bekymret for at valgresultatet skulle bli påvirket, men fryktet det kunne ta lang tid før resultatet fra hovedstaden var klart.

- Det kan være snakk om alt fra én til fire dager, sa han før de siste testene.

Enden på visa ser uansett ut til å være at både ordfører og statsråd kan sove godt natten før den store dagen. I stedet for å bekymre seg over tellingen, kan de vente i spenning på selve resultatet. (©NTB)