- Stemora la jenta i fryseren

Slik kan det ha skjedd, tror aktor: Stemora brukte vold mot treåringen og la henne i fryseren. Da hun tok barnet opp igjen, våknet jenta til liv, før stemora kvalte henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Selve drapshandlingen skal ha blitt utført mens stemora ringte nødsentralen og fikk instruks i førstehjelp.

Et slikt «mulig hendelsesforløp» ble presentert av aktor Kaia Strandjord, på siste dag av straffesaken mot den 25 år gamle kvinnen som er tiltalt for forsettlig drap på stedatteren.

Dypfryseren har ikke tidligere vært nevnt. Aktor mener at et opphold i en fryser kan være forklaringen på at jenta ble oppfattet som «kald» av legen som kom til.

Sakkyndige uenige

I retten kan ingen forklare hvordan jenta mistet livet, og de medisinsk sakkyndige er uenige.

Tiltalte, som ikke har vært til stede i rettssalen, har fortalt at hun besvimte og ble liggende over stedatteren, slik at jenta ble kvalt. Den kvelden treåringen døde, var hun alene hjemme med stemora. Aktor skisserer det mulige hendelsesforløpet slik:

- Det nærmer seg leggetid. Vi vet at jenta ofte slår seg vrang om kvelden. Det oppstår en konflikt, tiltalte eksploderer og bruker vold mot barnet, dytter henne mot gjenstander i stua, slik at hun blir livløs og blå.

- Men tiltalte er snarrådig. Hun arrangerer en ulykkessituasjon, legger barnet ved foten av trappa, løper opp og henter telefonen og ringer AMK (Akuttmedisinsk nødsentral) for at situasjonen skal være troverdig.

Så later hun som om hun driver livredning.

- Barnet våkner opp og hoster. Tiltalte dekker da til nese og munn, slik at jenta dør, sier aktor i retten.

Aktor Kaia Strandjord understreker at tiltalte er intelligent og medlem av Mensa. Ifølge rettspsykiaterne lider hun av en emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse og kan ha utbrudd av atferdseksplosjoner.

- Dette er en nesten utenkelig hendelse, det er vanskelig for folk som ligger innenfor normalen å tenke seg at sånt kan skje. Men tiltalte er en person som handler utenfor normalen, påpeker aktor for de ti jurymedlemmene.

Sterk kritikk

Forsvarer Venil Katharina Thiis kom med sterk kritikk mot politiets etterforskere og aktor i sin prosedyre.

- Det har vært en innbitt motvilje mot å konstatere noe som kan trekke i tiltaltes favør.

I dag avgjør juryen i Frostating lagmannsrett om stemora er skyldig i forsettlig drap på stedatteren sin.

KREVER DOM: Statsadvokat Kaia Strandjord mener at stemora ikke var bevisstløs, og at hun tok livet av stedatteren.