Stemora lamslått

Cathrine Hansen (25) må møte i retten når dommen avsies i morgen. Hvis ikke, blir hun hentet av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): I går ble Cathrine Hansen kjent skyldig i forsettlig drap på sin tre år gamle stedatter.

Aktor la ned påstand om 12 års fengsel - det samme som Hansen ble dømt til i tingretten. Dommeren forlanger at hun møter til domsavsigelse.

- Hun er lamslått. Det tar tid før hun kan ta dette inn over seg, sier stemoras forsvarer, Venil Katharina Thiis, til Dagbladet.

- Hun er i en elendig forfatning, forteller kvinnens andre forsvarer, advokat Georg Kvande.

Var hjemme

Den drapsdømte kvinnen, som ikke har forklart seg i sin egen ankesak, oppholdt seg hjemme da juryens kjennelse falt, tidlig i går ettermiddag. Etter at tre begjæringer om utsettelse ble avvist, har hun holdt seg borte fra retten.

Ektemannen hennes, som er far til det døde barnet, dro straks hjem da han fikk vite at kona nok en gang er dømt for drap.

- Han tar det tungt. Ut fra bevisførselen hadde han ventet et annet utfall, sier ektemannens bistandsadvokat, Kari Messelt Ekker.

Lettet

Det døde barnets biologiske mor og hennes mann er lettet. De mener juryen har kommet fram til en riktig avgjørelse. Det samme mener statsadvokat Kaia Strandjord.

Stemoras advokater vil anke over flere påståtte saksbehandlingsfeil. Høyesterett kan oppheve dommen på grunn av feil saksbehandling eller feil lovanvendelse.

- Lagmannsretten har behandlet en fire uker lang rettssak mot en kvinne som har vært for syk til å forsvare seg. Det har vært snakk om forbigående sykdom. Det var feil å ikke utsette denne saken, sier advokat Georg Kvande.

De to forsvarsadvokatene kritiserer en rekke forhold ved rettsprosessen.

- Nevrologer og psykiatere har avgitt uttalelser langt ut over sitt fagområde. Det var dessuten en ensidig rettsbelæring som kan ha påvirket juryen, sier advokat Kvande.

Kritikk

I rettsbelæringen kom lagdommer Randi Grøndalen med klar kritikk av forsvarerne:

- Jeg må si at forsvarernes massive angrep på etterforskningen og aktor i saken skyter langt over mål, sa dommeren, før hun ba juryen svare ja eller nei på skyld-spørsmålet.

Stemoras forklaring er at det var en ulykke: Hun ble liggende over barnet, etter å ha falt i trappa.

I vurderingen av bevisene ble jurymedlemmene bedt om å «etterprøve fallhistorien»:

- Det mener jeg gir dere det nødvendige svaret, sa dommeren.

Etter en time og tre kvarter, kom juryen inn tilbake med klar beskjed:

- Svaret er ja, med mer enn seks stemmer.

Cathrine Hansen, som er funnet skyldig i å ha forvoldt stedatterens død, er pålagt å møte til domsavsigelse i rettssal 6 i Frostating lagmannsrett, fredag 13. februar kl. 15.

JURYEN: - Ja, svarte juryen med mer enn seks stemmer på spørsmål om den 25 år gamle stemora er skyldig i drap.
SKYLDIG: Stemor Cathrine Hansen (25), her med forsvarer Venil Katharina Thiis. Bildet er tatt på et tidligere tidspunkt i rettssaken.