Stemples som dårlig mor

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Etter skilsmissen valgte Elisabeth Jåsund (36) å bli samværsmor, mens mannen tok hovedomsorgen for barna. Elisabeth ble dermed stemplet som en dårlig mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elisabeth har utfordret nordmenns oppfatninger av tradisjonelle kjønnsroller før. Hun jobber for eksempel på oljeplattform i Nordsjøen. Og nettopp derfor passet det best for alle parter - barna også - at faren tok den daglige omsorgen for barna.

- Men da oppfattes du plutselig som en dårlig mor. Jeg møter stort sett de samme holdningene som fedre, i tillegg til gamle fordommer, forteller hun.

Hun kjenner seg igjen i beskrivelsen til likestillingsombud Anne Lise Ryel: En kvinne som etter et samlivsbrudd gir fra seg hovedomsorgen, risikerer heksestemplet. Det er fedre som skal gi slipp på barnas hverdag og bli «helgepappaer». Basta.

Ingen heks

- Men du er altså ingen heks?

- Nei, jeg vil ikke definere meg som det, ler hun.

- Jeg valgte samvær fordi det var best for ungene, best for meg, og deres far ville veldig gjerne ha dem. Det var aldri noe diskusjonstema. Alle er fornøyde.

- Kriminalisert

Elisabeth forteller at hennes foreldregenerasjon og kvinner har reagert negativt på hennes valg.

- De sier at de aldri kunne tenke seg å ha gjort det samme. De mener det er en selvfølge at mor skal ha ungene.

I flere år har hun vært leder av likestillingsutvalget i det tidligere Saga Petroleum.

- Både blant folk flest og hos myndighetene møter jeg forferdelige holdninger, som ikke har noe med likestilling å gjør. Bidragsytere og samværsforeldre har knapt noen rettigheter overfor det offentlige. De er fritt vilt. Fordi det var jeg som flyttet fra ungene mine, og ble samværsforelder, har jeg stadig måttet krangle med bidragssystemet. Noen ganger føler jeg meg kriminalisert, forteller samværsmoren.

PROVOSERER: Den skilte tobarnsmoren Elisabeth Jåsund har overlatt hovedomsorgen for datteren Lene og hennes tvillingsøster til eksmannen.