KNIVDREPT: Camilla Samira Olsen ble i fjor drept av sin franske samboer i Oppegård utenfor Oslo. Foto: CHARTERPARTY.SE
KNIVDREPT: Camilla Samira Olsen ble i fjor drept av sin franske samboer i Oppegård utenfor Oslo. Foto: CHARTERPARTY.SEVis mer

Stemplet drapsmann som sinnssyk uten å snakke med ham

- Jeg har aldri i mine 30 år i rettspleien hatt en liknende sak, sier statsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykiater Synne Sørheim stemplet mannen som drepte Camilla Samira Olsen som sinnssyk uten å snakke med ham. Nå sjekker hun sinnet til Anders Behring Breivik.

I fjor sommer ble småbarnsmoren Camilla Samira Olsen (32) stukket og kuttet med kniv minst 21 ganger, og drept i hjemmet sitt på Trollåsen i Oppegård. I dag starter rettssaken mot en 36 år gammel fransk statsborger - Cammilas samboer - i Follo tingrett.

Psykiater Pål Abrahamsen - en av Norges fremste og mest erfarne fagmenn - slår fast i sin rettsmedisinske undersøkelse at den tiltalte samboeren ikke var psykotisk da han drepte Camilla. Abrahamsen konstaterer også - etter å ha møtt den 37 år gamle franske statsborgeren - at han ikke er psykotisk nå.

Mens Synne Sørheim - som er en av to rettspsykiatere som har ansvaret for den judisielle observasjonen av massemorderen Anders Behring Breivik - har derimot konkludert med at den drapstiltalte franskmannen var psykotisk da han drepte Camilla Samira Olsen.

Sørheim skriver også i sin rapport at 37-åringen var psykotisk under undersøkelsen.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen bekrefter at franskmannen ikke ville møte Sørheim, mens psykiater Pål Abrahamsen har møtt den tiltalte og fikk undersøke ham.

- Unik sak - Jeg har aldri i mine 30 år i rettspleien hatt en liknende sak. En av de rettspsykiatriske sakkyndige mener tiltalte er strafferettslig tilregnelig. Noe som betyr at det kunne blitt en vanlig straffesak. Den andre rettspsykiateren konkluderer med at tiltalte var og er psykotisk. Det betyr at tiltalte ikke kan straffes for sine handlinger, men dømmes til tvungen psykisk helsevern, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen.

Rettsmedisinsk kommisjon har godtatt begge rapportene. Riksadvokaten har bestemt at det ikke skal føres en vanlig straffesak mot 37-åringen, men at det skal legges fram påstand om at 37-åringen skal dømmes til overføring til tvungen psykisk helsevern.

Ber om utsettelse Statsadvokat Kristian Nicolaisen vedgår overfor Dagbladet at situasjonen er heller spesiell.

- Når retten blir satt i Follo tingrett vil jeg be om at saken blir utsatt. Psykiateren som har konkludert med at tiltalte er psykotisk har ikke snakket med ham. Hun har heller ikke anledning til å være til stede i retten og observere ham der, sier Nicolaisen.

Hvis Follo tingrett aksepterer en utsettelse, er tiltalespørsmålet - vanlig rettssak eller dom om overføring til tvungen psykisk helsevern - helt åpen.

Nekter skyld - Klienten min kommer til å erklære seg «ikke skyldig», sier advokat Tor Erling Staff til Dagbladet.

RØMTE TIL POLEN: 37-åringen som er tiltalt for å ha drept samboeren på Trollåsen i Oppegård i fjord sommer, rømte til Polen med parets lille sønn etter drapet.
Foto: Asbjørn Svarstad
RØMTE TIL POLEN: 37-åringen som er tiltalt for å ha drept samboeren på Trollåsen i Oppegård i fjord sommer, rømte til Polen med parets lille sønn etter drapet. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer

- Han har også en helt spesiell forklaring på hva som egentlig skjedde da samboeren døde, sier Staff.

Den profilerte advokaten vil ikke avsløre mer om hva 37-åringen har planlagt å si i retten.

Advokat Staff legger ikke skjul på at han venter seg bråk i forbindelse med de to psykiatrisk sakkyndiges totalt sprikende konklusjoner på hvorvidt tiltalte var psykotisk eller ikke, da drapet skjedde.

Selv om den tiltalte 37-åringen formelt sett er varetektsfengslet, befinner han seg nå på lukket avdeling på et psykiatrisk sykehus.

Dagbladet har forgjeves forsøkt å komme i kontakt med psykiater Synne Sørheim.