Stemplet illojal

Dobbeltagent Svein-Erik Lamark er sendt ut i kulden. Av alle. Han skulle være POTs hemmelige trofé. Gjennom avsløringen av russisk spionasje i Norge skulle overvåkingspolitiet vise at deres virksomhet er tvingende nødvendig. I stedet har tilliten mellom det politiske miljøet og overvåkingspolitiet havarert. Nok en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen raser nå mot Lamark og mot overvåkingspolitiet (POT).

Etter at Svein-Erik Lamark sto fram med sin hemmelige historie i VG i går, reises det en rekke spørsmål om POTs virksomhet:

  • Om POT har visst om Svein-Erik Lamarks tette forbindelse med avisa VG.
  • Om hvordan det kan ha vært mulig at POTs spanere ikke har avslørt at Lamark gjennom en periode på halvannet år har holdt VG løpende orientert om sin virksomhet.

Spionfangsten som skulle gjenreise POTs ære, har endt i nok en overvåkingsskandale.

Rasende

Avsløringen av Svein-Erik Lamarks identitet og historie i gårsdagens VG slo ned som en bombe i regjeringskretser.

Utenriksminster Knut Vollebæk var rasende da han ankom UD grytidlig i går morges.
Dagen før la han stor vekt på at identiteten til de norske dobbeltagentene måtte holdes hemmelig av hensyn til agentene selv og til rikets sikkerhet. Etter det Dagbladet kjenner til, reagerer man meget sterkt i Utenriksdepartementet på at POT har hatt så dårlig kontroll på sine agenter at dette kunne skje.

Illojal

Et par kilometer unna UD, i Politihuset på Grønland, var overvåkingssjef Per O. Sefland like rasende. Etter det Dagbladet kjenner til kom avsløringene i VG som et sjokk også på overvåkingssjefen.

Svært opphisset skal han umiddelbart ha satt i gang en intern jakt på utro tjenere i POT før han ble innkalt på teppet på Statsministerens kontor for å avgi forklaring.

Da Dagbladet seinere på dagen snakket med ledelsen i POT, rettet de imidlertid skytset mot sin dobbeltagent Svein-Erik Lamark.

Lamark har opptrådt illojalt overfor overvåkingspolitiet, mener POT-sjef Per Sefland. POT utelukker ikke at det kan bli aktuelt å innlede etterforskning mot ham.

Lamarks samarbeid med VG provoserer den nytilsatte POT-sjefen Per Sefland.

Etterforskes

- Kilden har opptrådt illojalt i forhold til de forutsetninger som lå til grunn for samarbeidet med oss.

Også i denne saken var det en entydig forutsetning at man ikke skal gå ut med forhold som angår POT. De forutsetningene har han brutt, sier Sefland til Dagbladet.

POT vurderer nå om Lamark skal etterforskes for brudd på taushetspliktsbestemmelsen i straffeloven.

Overvåkingssjef Per Sefland frykter at lekkasjen kan ødelegge det møysommelige arbeidet med å gjenopprette tilliten til den norske overvåkingstjenesten.

Ikke samarbeid

- Jeg avviser bestemt at det har vært noe samarbeid mellom POT og VG. Det var først i går kveld jeg ble kjent med at VG satt på saken. Det framstår også som utelukket at noen nedover i rekkene skulle ha lekket informasjon, sier han.

Han innrømmer at Lamarks handlemåte reiser spørsmål om POTs bruk av kilder.

Blir sittende

- POT er avhengig av informasjon fra det åpne samfunn. Samtidig kan vi aldri være sikre på at noen i ettertid går ut i media med det de vet. Det har alltid vært helt sentralt at kilden skal beskyttes. Derfor fremstår dette som helt utenkelig, sier han.

- Det er et tankekors, det som har skjedd. Men jeg ser ingen grunn til å vurdere stillingen min, sier han.

<B<SENDT UT I KULDEN:</B> Dobbeltagent Svein-Erik Lamark (bildet) har opptrådt illojalt overfor overvåkingspolitiet, mener POT-sjef Per Sefland.