- Stemplet som bombeforskere og kjeppjaget til Iran

Shahram (36) og kona Shabnam kastet ut fra Norge av PST. - Skal jeg straffes fordi jeg elsker romfart, spør iraneren.

UTVIST: Her er ekteparet Yazdanpanah på Moss Stasjon og venter på toget til Gøteborg dagen for utreisefristen etter at de på 12 dagers varsel måtte dra fra studie, deltidsjobber, bolig og venner i Norge. - De prøvde å holde humøret oppe, sier svoger Øivind Hansen, som tok bildet.
UTVIST: Her er ekteparet Yazdanpanah på Moss Stasjon og venter på toget til Gøteborg dagen for utreisefristen etter at de på 12 dagers varsel måtte dra fra studie, deltidsjobber, bolig og venner i Norge. - De prøvde å holde humøret oppe, sier svoger Øivind Hansen, som tok bildet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I går skrev Dagbladet.no at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i høst slo alarm og sørget for at en iransk student ble utvist fra Norge da mannen søkte om opphold for å studere satellitteknologi ved Høgskolen i Narvik.Begrunnelsen var ifølge PST at kunnskapen  kan misbrukes til utvikling av missiler til bruk for masseødeleggelsesvåpen.

FN-resolusjon 1737, som setter begrensninger for eksport av kunnskap og varer til Iran, danner bakteppet for det som skal være den første slike utvisningen av en student i Norge. I resolusjonen gjøres det blant annet klart at iranere skal hindres i å skaffe seg mer kompetanse rundt rakett-teknologi.

- En stor feilI natt snakket Dagbladet med Narvik-studenten, 36 år gamle Shahram Yazdanpanah, på telefon fra Teheran. Han måtte sammen med kona Shabnam forlate venner, bil og bolig i nordlandskommunen og dra tilbake til Iran på 12 dagers varsel 11. oktober.

Ekteparet mener utvisningen, som skjedde etter at mannen hadde vært lovlig ved høyskolen i over et år og lært seg språket, er helt uforståelig.- De har gjort en stor feil. Jeg er ikke farlig. Herregud, alt jeg har gjort er å elske romteknologi. Skal jeg straffes for det?, spør 36-åringen - på svært god norsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer