Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stemplet som bombeforskere og kjeppjaget til Iran

Shahram (36) og kona Shabnam kastet ut fra Norge av PST. - Skal jeg straffes fordi jeg elsker romfart, spør iraneren.

UTVIST: Her er ekteparet Yazdanpanah på Moss Stasjon og venter på toget til Gøteborg dagen for utreisefristen etter at de på 12 dagers varsel måtte dra fra studie, deltidsjobber, bolig og venner i Norge. - De prøvde å holde humøret oppe, sier svoger Øivind Hansen, som tok bildet.
UTVIST: Her er ekteparet Yazdanpanah på Moss Stasjon og venter på toget til Gøteborg dagen for utreisefristen etter at de på 12 dagers varsel måtte dra fra studie, deltidsjobber, bolig og venner i Norge. - De prøvde å holde humøret oppe, sier svoger Øivind Hansen, som tok bildet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går skrev Dagbladet.no at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i høst slo alarm og sørget for at en iransk student ble utvist fra Norge da mannen søkte om opphold for å studere satellitteknologi ved Høgskolen i Narvik.

Begrunnelsen var ifølge PST at kunnskapen  kan misbrukes til utvikling av missiler til bruk for masseødeleggelsesvåpen.

FN-resolusjon 1737, som setter begrensninger for eksport av kunnskap og varer til Iran, danner bakteppet for det som skal være den første slike utvisningen av en student i Norge. I resolusjonen gjøres det blant annet klart at iranere skal hindres i å skaffe seg mer kompetanse rundt rakett-teknologi.

- En stor feil
I natt snakket Dagbladet med Narvik-studenten, 36 år gamle Shahram Yazdanpanah, på telefon fra Teheran. Han måtte sammen med kona Shabnam forlate venner, bil og bolig i nordlandskommunen og dra tilbake til Iran på 12 dagers varsel 11. oktober.

Ekteparet mener utvisningen, som skjedde etter at mannen hadde vært lovlig ved høyskolen i over et år og lært seg språket, er helt uforståelig.

- De har gjort en stor feil. Jeg er ikke farlig. Herregud, alt jeg har gjort er å elske romteknologi. Skal jeg straffes for det?, spør 36-åringen - på svært god norsk.

Yazdanpanah opplyser at han tilbød seg å skifte studieretning da PST satte ned foten for Satellitteknologi, og er opprørt over at han til tross for god støtte fra høyskolen måtte forlate det han håpet kunne bli til en forsker- eller undervisningsstilling i Norge.

- Jeg forstår vestens problematiske forhold til Iran, og derfor sendte jeg all informasjon om meg og CVen min på forhånd. Jeg forstår ikke hvorfor jeg etter ett år plutselig skal straffes fordi jeg er iransk statsborger, sier han.

36-åringen understreker at han ikke har eller har hatt noen tilknytning til iranske etater som kan relateres til våpenteknologi eller missiler.

- Satset alt
Iranerens svigerinne har norsk ektemann og bor i Norge, og ifølge 36-åringen var det derfor han og kona valgte å flytte akkurat hit.  Yazdanpanah forteller at han sa opp jobben i hjemlandet og solgte alt han eide før han reiste til Narvik, og nå sitter ribbet igjen uten penger og framtidsutsikter - som gjest i svigerforeldrenes hus i Iran.

Han mener det er paradoksalt at han etter å ha blitt kastet ut fra Norge av sikkerhetsgrunner nå må svare på mistenksomme spørsmål fra iranske myndigheter, som lurer på hvorfor han kom tilbake etter bare ett år i Norge.

- Jeg satset alt på Norge. Dette er veldig urettferdig, livet mitt er ødelagt, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå, sier den fortvilede romteknologi-entusiasten til Dagbladet.

- Kjeppjaget
Øivind Hansen, som er gift med tvillingsøsteren til Yazdanpanahs kone, forteller at søsknene og parene har svært nære bånd og kaller PSTs inngripen en heksejakt.

- Norske myndigheter stemplet dem som bombeforskere og kjeppjaget dem tilbake til Iran, uten nærmere begrunnelse. Dette er umenneskelig, sier Hansen til Dagbladet.

Han vil ha klare svar fra PST, UDI, og departementene, men har så langt prøvd uten hell, ifølge Hansen..

- De dro som levende spørsmålstegn og med tårer i øynene, med resten av eiendelene sine pakket i syv kofferter og en usikker
fremtid i vente.

- Kan skaffes på nettet
36-åringen betegnes som godt likt i lokalmiljøet - og sterkt ønsket ved lærestedet både som student og framtidig ressurs.

Rektor Arne Erik Holdø ved Høyskolen i Narvik uttalte i går at han var skuffet over myndighetenes håndtering.

- Vi synes det er synd. Han var en flink student og kunne norsk. Vi tror han ville gjort det bra. Det er skuffende at han har vært her ett år før han ble kastet ut. Både han og vi har brukt ressurser på dette, så det er uheldig for begge parter, sier han til NRK.

Han understreker at undervisningen ved skolen ikke er hemmelig, og at alle kan tilegne seg informasjonen om faget.

PST antyder på sin side at flere utenlandske studenter i Norge nå kan stå for tur. I trusselvurderingen for 2009 framheves den dårlige kontrollen med eksport av kunnskap til problemland som en særlig utfordring.

- Vi er kjent med at det finnes  studenter som det kan knyttes bekymring til, sier politiinspektør Jørn Presterudstuen i PST.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media