Stemplet som gal av 113

Den «gale» dama var Trine Braseth, som prøvde å få sykebil til sin dødssyke venninne Maria Eliassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fatter ikke hvordan folk som har ansvar for å redde liv kan oppføre seg så respektløst, sier Trine Braseth (21) til Dagbladet.

Sist lørdag fortalte hun om sin desperate kamp for å redde venninnas liv fredag 15. november. Maria Eliassen (23) besvimte stadig, og hadde pusteproblemer og voldsomme magekramper. Likevel ble hun gang på gang nektet ambulanse av operatørene på 113. Tre timer tok det før Eliassen kom seg til Ullevål sykehus. Da ble hun kjørt rett på operasjonsstua, med puls på 30, halvannen liter blod i magen, et foster utenfor livmora og sprukket eggstokk.

Knappe ressurser

- Det var fryktelig å høre på hvordan Trine prøvde å få operatørene på 113 til å forstå at det sto om liv. Hun ga allerede i første samtale uttrykk for hvor alvorlig tilstanden til Maria var, sier advokatfullmektig Thomas Thorstensen hos advokat Fridtjof Feydt. I går fikk han utskrift av opptakene av samtalene mellom operatørene på 113 og Braseth. I tillegg lyttet han til opptak av samtalene som legevakta hadde hatt med alarmsentralen (AMK) om saken. Han kunne knapt tro det han hørte:

Klokka 17.28: Legevakta snakker med Maria. Hun stiller sin egen diagnose: «Jeg håper dere rekker å komme før jeg dør. Jeg tror eggstokken min er i ferd med å sprekke.» Legevakta ringer AMK for å høre om de kjenner saken. Operatøren på 113 svarer:

«Hæ? Det er jo et par timer siden jeg snakka med dem. Har de ennå ikke klart å komme seg av gårde?»

Klokka 17.41: Legevakta ringer til AMK igjen. Braseth har sagt at venninna har pustebesvær og stadig besvimer, så sykepleieren på legevakta er bekymret. AMK gir beskjed om at det vil ta tid å få ambulanse: «Vi har veldig mye å gjøre nå.»

Klokka 17.44: Legevakta er på tråden igjen. Da gir operatøren klar beskjed: «Vi kan ikke bruke akuttambulanse på dette oppdraget.»

Politianmeldelse

Situasjonen topper seg rett før klokka slår 18. Operatøren er tydelig oppgitt og sier: «Vi har hatt et par diskusjoner med henne. Men dette er reinspikka psykiatri. Det skjønner jo alle som har snakka med den dama.» I dag politianmelder Thorstensen alarmsentralen for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand.

RYSTET: Trine Braseth (t.v.) og Maria Eliassen ble sjokkert over 113-utskriftene advokatfullmektig Thomas Thorstensen hadde med seg i går. - De neste som ringer til 113, skal slippe å oppleve dette. Jeg kunne dødd, sier Eliassen. I dag anmelder hun alarmsentralen til politiet.