Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stemplet som syvsover

OL-utøver ble renvasket - forsov seg ikke til løpet allikevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Amerikas første OL-utøver, Siegfried Esajas fra Suriname, levde med en misforståelse som ødela både karrieren og livet hans. For fjorten dager siden ble han renvasket av landets olympiske komité. Lørdag døde han i en alder av 70. 


Misforstått i 55 år
  

Esajas var 25 år da han skulle kvalifisere seg til OL ved å løpe 800 meter i Roma i 1960. Men han dukket aldri opp til løpet.

Ryktene spredde seg raskt om at han hadde forsovet seg. Sannheten var en helt annen. 

Lederen for Surinames OL-komité, Fred Glans, hadde i 1960 sagt til Esajas at morgenløpet hans hadde blitt utsatt til ettermiddagen. Dette kom fram da komiteen nylig satte seg inn i saken.


Mobbet
 

Latter og satiriske bemerkninger ble hverdagskost for Esajas i mange år. Under åpningen av OL i Montreal i 1976 ble Suriname presentert som landet som "sov seg gjennom sin første olympiade".

Esajas snakket stadig mindre med folk, ettersom de alltid spøkte om at han forsov seg i Roma. Han la raskt opp løpingen, skaffet seg utdannelse i hagebruk og ble fruktdyrker.

Døde lykkelig

- Hendelsene i Roma skapte et sår i min fars sjel som aldri ble helet. Han følte at han ble frarøvet det som kunne vært hans livs største øyeblikk, sa sønnen Werner til AP.

OL-komiteen beklaget seg skriftlig til Esajas, som i følge sønnen hadde lyst opp av glede. Endelig fikk han fred i minnet. Og godt var det, for bare fjorten dager senere døde han.   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!