Stemplet uskikket

Tone Walmann (26) fikk ikke jobben som sentralborddame i Eidsvoll kommune. Årsak: Hun sitter i rullestol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIDSKOG (Dagbladet): - Min umiddelbare reaksjon var sinne. Så ble jeg overrasket. Jeg hadde ventet meg et tilbud eller et avslag, aldri noe slikt som dette, sier 26-åringen som er født med en nerve- og muskelsykdom. Sykdommen gjør henne avhengig av elektrisk rullestol.

Det har ikke hindret henne i å ta en bachelorgrad i informasjon og samfunnskontakt ved Høgskolen i Hedmark, eller å ta fagbrev i kontorfag.

To til ti timer i uka jobber hun på kontoret i farens malerfirma. Men skikket til jobben som sentralborddame i Eidsvoll kommune er hun ikke.

Etter å ha skrytt av Tones gode utdannelse og verdifulle yrkeserfaring, og framhevet det gode inntrykket hun ga av sin personlighet under intervjuet, skriver assisterende rådmann:

«Vi fant deg dessverre uskikket for stillingen ved sentralbordet, da enkelte arbeidsoppgaver innebærer løft og annen utførelse av arbeidet vanskelig kan forenes med dine helsemessige begrensninger.»

Målløs

- Dette er grov diskriminering. Kommunen skriver indirekte at jobben hadde vært min hvis det ikke hadde vært for rullestolen. Jeg hadde aldri trodd at en offentlig bedrift, som i tillegg har undertegnet IA-avtalen om et inkluderende arbeidsliv, kunne finne på noe så utrolig, sier Walmann.

I søknaden presiserte Tone at hun sitter i rullestol. Under intervjuet la hun ikke skjul på at hun kunne få problemer med å frakte post til postkontoret vinterstid. Dette avfeide Eidsvoll-byråkratene som uproblematisk.

- De sa at dette var ting som kunne løses ved enkle tilrettelegginger. Dessuten er jeg innvilget seks timer assistanse i uka. Assistenten kunne hjulpet meg på jobben, hvis jeg hadde hatt behov for det, påpeker Tone.

Sjokkert forbund

Som 20-åring fikk Walmann tilbud om uføretrygd, men sa nei.

- Jeg kan ikke forstå at det offentlige heller vil ha meg på trygd enn å gi meg jobb, når jeg har både evner og helse til å jobbe.

Norges Handikapforbund (NHF) mener Eidsvoll kommune bryter både arbeidsmiljøloven og intensjonen i avtalen om et inkluderende arbeidsliv i denne saken.

- Kommunen viser diskriminerende holdninger. Å vise til hennes helsetilstand, og trøste henne med et klapp på skulderen, er en stakkarsliggjøring vi som funksjonshemmede ikke trenger, sier leder Gunnar Buvik i NHF, som har sendt klagebrev til Eidsvoll kommune.

Arbeidsmiljøloven forbyr forskjellsbehandling på grunn av homofili, rase, hudfarge, nasjonalitet eller etnisk opprinnelse og funksjonshemninger ved ansettelser.

SKUFFET: Tone Walmann tar telefoner, skriver fakturaer, frankerer post og gjør annet kontorarbeid i farens malerfirma. Men på sentralbordet i Eidsvoll kommune fikk hun ikke jobb.