OMFATTENDE LOVBRUDD: Renholdsgiganten ISS begår omfattende brudd på arbeidsmiljøloven. Det kommer fram i en ny tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet, som Dagbladet har fått tilgang til. Ilustrasjonsfoto: DAGBLADET
OMFATTENDE LOVBRUDD: Renholdsgiganten ISS begår omfattende brudd på arbeidsmiljøloven. Det kommer fram i en ny tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet, som Dagbladet har fått tilgang til. Ilustrasjonsfoto: DAGBLADET Vis mer

Stemplingskort avslørte renholdsgigant

Fikk betalt for sju timer. Stemplingskortene viste åtte til ni timer, skriver Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Renholdsgiganten ISS begår omfattende brudd på arbeidsmiljøloven. Det kommer fram i en ny tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet som Dagbladet har fått tilgang til. Blant annet har Arbeidstilsynet dokumentert at det ikke er samsvar mellom tida de ansatte jobber, og hva de får utbetalt.

Det danske serviceselskapet har mer enn 14 000 hel- eller detidsansatte. Selskapet er kanskje mest kjent for renholdstjenester, men det tilbyr også en rekke andre tjenester, som catering, kontorstøtte, sikkerhet og vaktmestertjenester.

Avslørt av stemplingskort Arbeidstilsynet har intervjuet mer enn hundre ansatte og gjennomført tilsyn blant annet på Vestlandet, i Nord-Norge og i Oslo.

I tilsynsrapporten kommer det fram at flere ansatte opplyste at «det ikke betales lønn ut fra reell arbeidstid, men ut fra tida som er satt på det enkelte oppdraget». Videre skriver Arbeidstilsynet at det på enkelte steder ikke betales ut lønn når oppdragsstedet er stengt, for eksempel på helligdager.

På et av hotellene ble denne praksisen avslørt via hotellets stemplingsmaskin: «På stemplingskortet var det ofte registrert og stemplet åtte til ni timer, mens det på lønnslippen kom fram sju timer per dag uansett hva stemplingskortet viste,» skriver tilsynet.

På Hjortneskaia i Oslo fant tilsynet ut at det var arbeidstakere som arbeidet sju dager i uka, flere uker på rad. I tillegg måtte arbeidstakere møte opp 30 minutter før arbeidet startet, uten at de fikk betalt for det. På Ryen i Oslo får de ansatte beskjed hver dag om de skal jobbe eller ikke.

Flere brudd på bestemmelsene Dette er langt fra de eneste forholdene Arbeidstilsynet avdekker i den nye rapporten.

• Mange av arbeidstakerne som har jobbet for virksomheten over flere år, er ansatt som midlertidig uten at de er tilbudt fast ansettelese.

• De ansatte har liten kjennskap til helse-, miljø- og sikkerhetssystemer, og systemene praktiseres ikke.

• De ansatte sier arbeidet er belastende og fysisk krevende. «Som følge av det fysiske og psykiske presset som mange av arbeidstakerne opplyste at de var utsatt for, kom det også fram at mange var plaget av muskelplager.»

• På enkelte oppdrag manglet det arbeidsplaner.

• Deler av bedriften manglet fungerende verneombud.

- Ikke enig ISS er ikke enig i at Arbeidstilsynet har funnet «omfattende lovbrudd hos bedriften».

BLE AVSLØRT AV STEMPLINGSKORT: «På stemplingskortet var det ofte registrert og stemplet åtte til ni timer, mens det på lønnsslippen kom fram sju timer per dag uansett hva stemplingskortet viste,» skriver Arbeidstilsynet. Dette er et illustrasjonsbilde fra ISS. Foto: ISS WORLD
BLE AVSLØRT AV STEMPLINGSKORT: «På stemplingskortet var det ofte registrert og stemplet åtte til ni timer, mens det på lønnsslippen kom fram sju timer per dag uansett hva stemplingskortet viste,» skriver Arbeidstilsynet. Dette er et illustrasjonsbilde fra ISS. Foto: ISS WORLD Vis mer

- Vi har fått sju pålegg i en landsomfattende kontroll. Vi er ikke enig i at forholdene er så graverende at man kan kalle det for omfattende lovbrudd, sier konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet.

Konserndirektøren er også uenig i at ISS ikke betaler lønn ut ifra reell arbeidstid.

- Her har vi personlig kontrakt eller tariff med de ansatte som skal regulerer dette. Det er ikke opp til hver enkelt person å bestemme om man skal jobbe overtid eller ikke - dette skal klareres med arbeidsleder, sier Bjørneboe.

- Hvis de ansatte ikke blir ferdig innenfor den planlagte arbeidstida, er dét noe de ansatte må diskutere med de tillitsvalgte, sier han.

- Man skal ikke jobbe gratis i ISS. Man skal få betalt for alle timene man jobber, sier konserndirektøren videre.

- Dette er ukjent Bjørneboe stiller seg undrende til at Arbeidstilsynets skriver at det på stemplingskortet var registrert og stemplet åtte til ni timer, mens det på lønnslippen kom frem sju timer pr dag uansett hva stemplingskortet viste.

- Jeg har jobbet her i 25 år, og vi har aldri brukt stemplingsmaskiner. Dette er helt ukjent for oss og vil være noe av det vi må ta opp med tilsynet, sier Bjørneboe, som påpeker at Arbeidstilsynets rapport er foreløpig.

- Det er mye vi ikke er enig med Arbeidstilsynet i, og det vil vi bli nødt til å ta opp med tilsynet i de møtene vi skal ha framover, sier Bjørneboe. Samtidig bekrefter han at de ansatte på Hjortneskaia har jobbet sju dager i uka.

- Dette har vi ryddet opp i. Jeg vil samtidig understreke at dette var snakk om to, til tre timer hver dag, og dette var noe vi gjorde for å gi de ansatte muligheten til å tjene nok, sier Bjørneboe.

Frist til mars neste år Når det gjelder midlertidig ansettelse, påpeker Bjørneboe at dette er noe de har rett til.

- Noen steder er vi avhengig av å gjøre det på denne måten, sier Bjørneboe.

ISS gir Arbeidstilsynet rett i at de har problemer med å gjøre HMS-systemene og verneombudet kjent blant de ansatte.

- IKKE OMFATTENDE LOVBRUDD: 
- Vi har fått sju pålegg i en landsomfattende kontroll. Vi er ikke enig i at forholdene er så graverende at man kan kalle det for omfattende lovbrudd, sier konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. 
Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX
- IKKE OMFATTENDE LOVBRUDD: - Vi har fått sju pålegg i en landsomfattende kontroll. Vi er ikke enig i at forholdene er så graverende at man kan kalle det for omfattende lovbrudd, sier konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX Vis mer

- Men dette er noe vi jobber hardt med. Jeg vil også påpeke at vi har fått skryt fra Arbeidstilsynet for våre systemer, sier Bjørneboe.

ISS lover nå at de skal gå gjennom alle påleggene.

- Dette er noe vi tar seriøst, og vi kommer til å rette opp feilene innen fristen på fem måneder, sier Bjørneboe.

Arbeidstilsynet har nå varslet ISS om at de må gjennomføre sju pålegg innen 2012.

- IKKE GRATIS: - Man skal ikke jobbe gratis i ISS. Man skal få betalt for alle timene man jobber, sier konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. Foto: SCANPIX
- IKKE GRATIS: - Man skal ikke jobbe gratis i ISS. Man skal få betalt for alle timene man jobber, sier konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer