Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stemt til topps - spås undergang

Saab har en plass i norske hjerter, viser stemmene til Årets Bil. Men framtida ser bekmørk ut.

GIKK TIL TOPPS:  Saab 9-3X var slett ikke blant forhåndsfavorittene, men fikk overraskende mange stemmer fra leserne ii Årets Bil-kåringen. Det er likevel langt fra sikkert at den går til topps når juryen feller sin dom. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
GIKK TIL TOPPS: Saab 9-3X var slett ikke blant forhåndsfavorittene, men fikk overraskende mange stemmer fra leserne ii Årets Bil-kåringen. Det er likevel langt fra sikkert at den går til topps når juryen feller sin dom. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det stormer rundt Saab for tida, men hos Dagblad-leserne blåser det medvind. Til topps som lesernes favoritt nummer en til Årets Bil-tittelen er intet mindre enn sensasjonelt.

Saab 9-3X var ikke blant forhåndsfavorittene, overhodet ikke, men kom som en stormvind meteorologene hadde oversett. I blytunge Saab-tider har folket tatt den til sitt hjerte. Nordmenn har åpenbart stor sympati for det lille svenske bilmerket.

Nå gjenstår Årets Bil- juryens endelige dom neste tirsdag.

Smil i mørket
Saab har altså en usikker framtid, den kan muligens bli avgjort i kveld eller seinere denne uka . I den norske Saab-leiren venter alle i åndeløs spenning på siste nytt fra GMs hovedkontor i USA. Bård Eker og Koenigsegg-prosjektet gikk som ventet i vasken. Nå vet man ingen ting, men håper på et fortsatt liv.

I går kunne imidlertid Saab-folket smile i desembermørket. Da fikk de lesernes dom — og den varmet.

—At vi fikk en så overveldende tillit fra Dagblad- leserne varmet godt i disse vanskelige tider, smiler informasjonssjef Anita Svanes hos GM og Saab.

Saab-entusiaster
Svanes og hele ledelsen setter stor pris på oppslutningen og tolker den som en tillitserklæring fra entusiastiske Saab-tilhengere landet rundt.

—Vi har over 40 000 Saab-eiere i Norge, mange av dem har åpenbart ønsket å gi oss sin støtte. Det gleder virkelig, forteller Svanes og markedsdirektør Asle Røil.

Begge kan forsikre om at uansett hva som skjer framover, så vil Saab-eiere i Norge bli tatt vare på gjennom GM-systemet.

Suveren seier
Saab 9-3X kjørte rett til topps hos leserne med stil. Hele 10618 ga sin stemme til Saabs nye smågrønne firehjulstrekker — spranget ned til sølvvinneren Mercedes E-Klasse ble over 5000 stemmer.

En suveren seier med andre ord. Tett bak Mercedesen kom Audi A5 Sportback. Deretter fulgte hybridpioneren Toyota Prius — den første miljøprofilerte bilen på lesernes 10 på topp — liste.

Og Saabs siste modellnyhet holder godt nivå trass i alle problemene som herjer konsernet. Bilen har karakter og appellerer til individualisten. Kjøreegenskapene er presise og trygge, og komforten er upåklagelig. Gode seter og lavt støynivå kompletterer sportsligheten. Bilen mangler imidlertid en mer folkelig dieselutgave, men den kommer hvis verden består.

Som geitosten
Dagbladet skrev en gang at Saab er som geitosten — den hører hjemme i den norske familien. Mens geitosten fortsatt tygges daglig av tusener, er imidlertid Saab på vei ut av stadig flere husholdninger. Salget ligger nå nesten flatt, og noe lys i tunnelen er ikke lett å få øye på.

Men over 40 000 norske entusiaster holder fortsatt liv i Saab-drømmen. Og håper på en framtid for denne nordiske kuriositeten - som når alt kommer til alt er hva lille Saab er.

Problemet er at det er noen amerikanere som har siste ord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media