Stemt ut av stammen

Ruth får ikke lenger være cherokee. Rasisme, mener kritikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En lite kjent del av den amerikanske historien forteller om indianernes slavehold; flere stammer holdt svarte slaver, som ble frigitt i 1866, etter den amerikanske borgerkrigen.

De frigitte slavene og deres etterkommere, «freedmen», ble innlemmet i stammene de hadde vært slaver for, men nå har cherokeene gjennom en folkeavstemning slått fast at freedmen ikke lenger skal ha rett til å påberope seg medlemskap i stammen, skriver BBC News.

I gårsdagens avstemning stemte 76,6 prosent for å endre stammelovverket slik at det heretter bare kan være «blodsmedlemmer» som skal kunne være stammemedlemmer. Det utelukker freedmen.

Omdiskutert

Cherokeene er Nord-Amerikas nest største indianerstamme med 250 000-270 000 medlemmer, bare slått av navajoene. Omtrent 8700 stemte over lovendringen.

Freedmen-spørsmålet har vært svært omdiskutert, og det var flere som stemte i denne saken enn da cherokeenes konstitusjon ble stemt over for fire år siden.

Tilhengere av utelukkelsen av freedmen peker på at bare cherokeene selv har rett til å bestemme hvem som skal være medlemmer av stammen.

- Cherokeefolket har utøvd et demokratis mest grunnleggende rettighet - retten til å stemme. Deres stemme er klar med hensyn til hvem som skal være medlemmer av cherokeenasjonen. Ingen andre har rett til å bestemme det, sier cherokeenes overhøvding Chad Smith til BBC.

IKKE LENGER CHEROKEER: Ruth Adair Nash og broren Everett Nash går nok en gang gjennom familiehistorien. Begge er freedmen, etterkommere av frigitte slaver som ble opptatt i indianerstammene de slavet for. Foto: AP/SCANPIX
IKKE LENGER CHEROKEER: Ruth Adair Nash og broren Everett Nash går nok en gang gjennom familiehistorien. Begge er freedmen, etterkommere av frigitte slaver som ble opptatt i indianerstammene de slavet for. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Rasisme

Men motstandere av lovendringen mener den er rasistisk og har som målsetting å hindre dem med afrikansk-amerikansk herkomst i å få stammeinntekter og midler fra regjeringen.

- Dette er et trist kapittel i cherokeenes historie ... dette er ikke min cherokeenasjon. Min cherokeenasjon er en som ærer alle delene av sin fortid, sier stammerådsmedlem Taylor Keen til BBC.

I fjor bestemte cherokeenasjonens høyesterett at borgerskap i nasjonen skulle sikres for freedmen. Borgere nyter godt regjeringsstøtte og stammegoder som legehjelp og hjelp til å skaffe husvære.

- VÅR RETT: Det er opp til cherokeene selv å bestemme hvem som skal være medlemmer av stammen, sier overhøvding Chad Smith.