Lønnsfest i Oslo

Stemte for storstreik - overkjøres

Flertallet av lærerne i Oslo-skolen vil gå i streik etter avsløringer om lønnsfesten. De stanses av sentralstyret i Utdanningsforbundet. - Det sitter langt inne, sier Utdanningsforbundet.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flertallet av lærere i Oslo-skolen har sagt nei til tariffoppgjøret og ville gå til streik.

Beslutningen kommer etter en rekke avsløringer i Dagbladet om pengebruk i Utdanningsetaten.

Sentralstyret i Utdanningsforbundet overkjører likevel lærernes nei og tvinger fram et ja til årets tariffoppgjør. Det ble klart i dag.

- Dette har virkelig vært en vanskelig beslutning. Det sitter langt inne for sentralstyret å overprøve et uravstemningsflertall, selv når oppslutningen er for lav til at resultatet blir bindende. Det er sentralstyrets plikt å ta endelig stilling når uravstemningen ikke har høyere deltakelse, sier Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet til Dagbladet.

Lærerne var tilbudt en lønnsøkning på 1,7 prosent.

Det er pandemien som er årsaken til at lærerne ikke får viljen sin, forteller Utdanningsforbundet til Dagbladet.

- Begrunnelsen handler utelukkende om den ekstraordinære koronasituasjonen, som gir små muligheter til å vinne fram i en konflikt: Pandemien har slått kraftig inn i økonomien, arbeidslivet har fått en nærmest ubrytelig ramme på 1,7 prosent som er akseptert av alle arbeidstakersammenslutningene – og ikke minst: Pandemien har allerede svekket tilbudet til barn og unge så kraftig at sentralstyret ikke ønsker å ramme dem hardere. Hensynet til barn og elever som allerede har mistet så mye på grunn av pandemien veide tungt, fortsetter Handal.

Etter uker med avsløringer om lønnsfest, amerikansk ledercoaching, og dyr konsulentbruk kunne Dagbladet i dag fortelle at Oslo-skolen er svakest i landet på de ferske skolebidragsindikatorene.

Bare 42 prosent av de 9000 lærerne i Oslo deltok i uravstemningen. Dermed er utfallet av avstemningen bare rådgivende for Utdanningsforbundets sentralstyre.

Dagbladet oppdaterer saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer