VÅPENDEBATT: Mange politifolk og nå et flertall i fagforeningen deres ønsker nå å ha tilgang på tjenestevåpenet i den daglige tjenesten. Foto: NTB SCANPIX
VÅPENDEBATT: Mange politifolk og nå et flertall i fagforeningen deres ønsker nå å ha tilgang på tjenestevåpenet i den daglige tjenesten. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Stemte ja til generell bevæpning av politiet

Flertall i Politets Fellesforbund for å bære våpen i det daglige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landsmøtet i Politiets fellesforbund (PF) gikk i formiddag inn for generell bevæpning av norsk politi.

Etter en engasjert debatt stemte 71 delegater for et slikt vedtak, mens 53 var mot, skriver Politiforum.

- Utfra en helhetsvurdering, er jeg ikke i tvil om at det rette vedtaket på dette landsmøtet er at «PF skal jobbe for en generell bevæpning for norsk politi», sa Sigve Bolstad, leder i Oslo politiforening og i det PF-utnevnte bevæpningsutvalget i debatten.

I dag blir politipatruljene først bevæpnet etter ordre fra politimesteren eller hennes stedfortreder i konkrete, «skarpe» situasjoner. Dette gjelder også patruljene som har våpen nedlåst i bilene, såkalt framskutt lagring.

Den løpende debatten i fagforeningen rundt bevæpning tiltok etter 22. juli-angrepet, men har i hovedsak dreid seg om å møte nye utfordringer med tunge kriminelle som benytter våpen aktivt.

Nå skal altså fagforeningen, med rundt ti tusen medlemmer i politietatene, jobbe for at patruljene skal kunne bære pistol i det daglige arbeidet.

Forbundsstyremedlem Ernst Olav Lunde fra Agder representerer motstanderne av generell bevæpning, som også utgjorde flertallet i forbundets styre.

 - Jeg velger se på problemstillingen utifra større perspektiv: Hva slags politi skal vi ha? Hvilke verdier skal politiet være tuftet på? Det er så langt ingenting i rapporten som gjort jeg skiftet mening. Jeg er fortsatt mot generelt bevæpnet politi, sa Lunde ifølge Politiforum.

Blant andre forbundleder Arne Johannessen har tatt til orde for å vente med et eventuelt krav om generell bevæpning, og ønsker i dag en utvidelse av ordningen med nedlåste våpen til å gjelde samtlige politipatruljer i landet.