NEDSTEMT: Fredag stemte Riksdagen i Sverige nei til Stefan Löfven som statsminister. Foto: Sören Andersson/TT / NTB scanpix
NEDSTEMT: Fredag stemte Riksdagen i Sverige nei til Stefan Löfven som statsminister. Foto: Sören Andersson/TT / NTB scanpixVis mer

Stemte nei til Stefan Löfven som statsminister

Nå rykker det nærmere nyvalg.

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven ble i dag stemt over som statsminister i Riksdagen.

Med 200 mot 116 stemmer sa Sveriges riksdag nei til å godkjenne Löfven som statsminister i Sverige. 28 personer avsto fra å stemme.

Dermed rykker Sverige ett steg nærmere nyvalg.

- Skal ikke stå i veien for et nyvalg

- Nå må vi vente på talmannen sin beskjed om den videre prosessen. Det vært en spesiell høst også for meg. Nå må andre ta ansvar og finne en løsning, sa Centerpartiet sin leder, Annie Lööf, til Expressen etter at resultatet var klart.

I en pressemelding sier talmannen Andreas Norlén at han fredag og i helgen kommer til å ha videre samtaler med alle partilederne.

- Jeg kommer å gjøre alt jeg kan for å forhindre et nyvalg, men om partiene velger at det er riktig løsning kommer jeg ikke til å stå i veien for dem, står det ifølge avisa.

Et ventet resultat

Talspersoner fra Moderaterna, Kirstdemokraterna, Centern og Liberalerna, og Sverigedemokraterna, sa på forhånd at deres partier kommer til å stemme nei til den fungerende statsministeren.

Resultatet var derfor ventet.

Löfven selv var ikke til stede i Riksdagen fredag da han er i Brussel på EU-møte.

Dette er andre gangen Riksdagen stemmer over en statsministerkandidat. 14. november stemte Riksdagen nei til Moderaterna-leder Ulf Kristersson som statsminister.

Kan mislykkes to ganger til

Talmannen Andreas Norlén kan mislykkes fire ganger med å fremme en statsministerkandidat før det blir nyvalg i Sverige.

Norlén har sagt at han helst ikke vil havne i den situasjonen, og at han har tro på at man skal kunne klare å finne en løsning.

Talmannen sa tidligere denne uken at han kommer til å kalle partilederne i Riksdagen til nye samtaler dersom også Löfven blir nedstemt.

En eventuell tredje avstemning skjer enten neste uke eller på nyåret.

Sverige holdt valg 9. september. Det er altså gått over tre måneder med forhandlinger uten et klart resultat.