KJELLER (Dagbladet): Institutt for energiteknikk (IFE), som driver Kjeller-reaktoren, tok ikke kontakt med naboene da det ble klart at det hadde lekket kjølevann eller tungvann.
Familien Nyberg bor bare 100 meter fra reaktoren.
- Det er kritikkverdig at vi som nærmeste nabo ikke er kontaktet. Om det så bare var for å si at vi kan slappe av. I deres øyne er det aldri noen fare, sier Mette Nyberg.
Bellonas Frederic Hauge skjønner godt at naboene er engstelige.
- Dette skal overhodet ikke skje. Lekkasjen viser at IFE ikke har kontroll, sier Hauge.
5000 kilo tungtvann
Bellona har i flere år kjempet for at atomreaktoren i Halden nedlegges, men har akseptert virksomheten på Kjeller på grunn av den medisinske forskningen.
- Fra og med i dag krever vi den nedlagt, sier Hauge.
Klokka tre natt til i går gikk alarmen ved IFE. Først fryktet man det var en feil på brenselet i reaktoren.

- Det viste seg at det var en lekkasje av kjølevann eller tungtvann. Av cirka 5000 kilo tungtvann har om lag 2 kilo lekket, sier sikkerhetssjef ved IFE, Atle Valseth til Dagbladet.
30 minutter etter alarmen gikk ble reaktorinneslutningen og ventilasjonssystemet stanset, og lufta ble resirkulert. Personalet stengte umiddelbart reaktoren. Nå jobber IFE for å finne komponenten som var årsaken til lekkasjen.
Hauge vil stenge
- Vi har et omfattende vedlikeholdssystem der vi kontrollerer komponenter. Men ting kan likevel skje selv om det ikke skal
skje. For omgivelsene vil denne lekkasjen ikke ha noen konsekvenser. Det var aldri noen fare for naboene, sier Atle Valseth.
Frederic Hauge er lite imponert over måten lekkasjen er blitt håndtert på.
- Det spiller ingen rolle hvor mye som har lekket. Poenget er at det ikke skal skje. Dette er et resultat av slitasje og manglende vedlikehold, sier han.
- I tillegg eksisterer det en mangel på åpenhet fra IFE. Hvis man skal ha en forskningsreaktor burde den ikke ligge her i nærheten av bebyggelse, men langt unna folk for eksempel langt inni et fjell, sier Frederic Hauge.

Reaktoren på Kjeller har vært i drift siden 1967, men konsesjonen går ut i 2008. Statens strålevern har mottatt en søknad for en tiårsperiode.