- Steng atomreaktoren nå

Siden 1967 har atomreaktoren vært i drift. Naboer ble ikke varslet om helgas utslipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KJELLER (Dagbladet): Institutt for energiteknikk (IFE), som driver Kjeller-reaktoren, tok ikke kontakt med naboene da det ble klart at det hadde lekket kjølevann eller tungvann.

Familien Nyberg bor bare 100 meter fra reaktoren.

-  Det er kritikkverdig at vi som nærmeste nabo ikke er kontaktet. Om det så bare var for å si at vi kan slappe av. I deres øyne er det aldri noen fare, sier Mette Nyberg.

Bellonas Frederic Hauge skjønner godt at naboene er engstelige.

-  Dette skal overhodet ikke skje. Lekkasjen viser at IFE ikke har kontroll, sier Hauge.

5000 kilo tungtvann

Bellona har i flere år kjempet for at atomreaktoren i Halden nedlegges, men har akseptert virksomheten på Kjeller på grunn av den medisinske forskningen.

-  Fra og med i dag krever vi den nedlagt, sier Hauge.

Klokka tre natt til i går gikk alarmen ved IFE. Først fryktet man det var en feil på brenselet i reaktoren.

STENG REAKTOREN NÅ: I oktober 1999 aksjonerte Bellona mot Kjeller-reaktoren på grunn av plutoniumutslipp. Nå krever miljøorganisasjonen at anlegget stenges, for godt. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STENG REAKTOREN NÅ: I oktober 1999 aksjonerte Bellona mot Kjeller-reaktoren på grunn av plutoniumutslipp. Nå krever miljøorganisasjonen at anlegget stenges, for godt. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

-  Det viste seg at det var en lekkasje av kjølevann eller tungtvann. Av cirka 5000 kilo tungtvann har om lag 2 kilo lekket, sier sikkerhetssjef ved IFE, Atle Valseth til Dagbladet.

30 minutter etter alarmen gikk ble reaktorinneslutningen og ventilasjonssystemet stanset, og lufta ble resirkulert. Personalet stengte umiddelbart reaktoren. Nå jobber IFE for å finne komponenten som var årsaken til lekkasjen.

Hauge vil stenge

-  Vi har et omfattende vedlikeholdssystem der vi kontrollerer komponenter. Men ting kan likevel skje selv om det ikke skal

skje. For omgivelsene vil denne lekkasjen ikke ha noen konsekvenser. Det var aldri noen fare for naboene, sier Atle Valseth.

Frederic Hauge er lite imponert over måten lekkasjen er blitt håndtert på.

-  Det spiller ingen rolle hvor mye som har lekket. Poenget er at det ikke skal skje. Dette er et resultat av slitasje og manglende vedlikehold, sier han.

-  I tillegg eksisterer det en mangel på åpenhet fra IFE. Hvis man skal ha en forskningsreaktor burde den ikke ligge her i nærheten av bebyggelse, men langt unna folk for eksempel langt inni et fjell, sier Frederic Hauge.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Reaktoren på Kjeller har vært i drift siden 1967, men konsesjonen går ut i 2008. Statens strålevern har mottatt en søknad for en tiårsperiode.

IKKE VARSLET OM UTSLIPP: Chris André Nyberg (17), Alexander Nyberg (17) og Mette Nyberg, ble ikke varslet om utslippet lørdag morgen. På ettermiddagen hadde de fremdeles ikke hørt fra IFE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer