Steng bermen ute!

CHARLEROI (Dagbladet): England vant, men supporterne tapte kampen mot Tyskland. Den bermen av fotballsupportere som utkjempet det motbydelige gateslaget her i Charleroi i går, må stenges ute fra alle fotballarenaer utenfor England. Om nødvendig må UEFA iverksette en boikott av England og engelske lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At England vant sin første seier mot Tyskland siden VM-seieren i 1966, var positivt i forhold til frykten for en massetragedie i Charleroi. I går jublet engelskmennene hemningsløst, men heller ikke i glede klarer supporterne å feire uten vold.

Sparket ned

Jeg var selv i natt vitne til at en TV-fotograf ble angrepet bakfra og sparket rett ned av hordene som kom inn til fontenetorget Charles II.

Det var rett og slett livsfarlig å oppholde seg der om du ikke jublet med.

  • Visepresident Per Omdal som snart kanskje blir president i UEFA, må nå ta initiativ til en straffereaksjon mot engelske hooligans. De bør nektes adgang til alle fotballarenaer utenfor England.

Bryr seg ikke om fotball

Hver gang det oppstår alvorlige sammenstøt er det engelskmenn involvert. Seinest i Istanbul der to engelske Leeds-supportere ble drept, og i København etter UEFA-cupfinalen mellom Galatasaray og Arsenal da flere ble knivstukket.

  • Engelske supportere preges av en atferd som ikke har noe med idrettsglede å gjøre. Tusenvis av dem oppholder seg for eksempel her i Charleroi uten at de har billetter. De bryr seg ikke om selve fotballkampen. De skal bare bælme så mye øl og bli så fulle som mulig for å lage mest mulig kvalm mot motstanderens supportere.

Rasisme

Det verste er likevel den rasismen de forfekter. «Vi hater tyrkere» var det store kampropet her i byen i natt. Og jeg hadde blitt slått ned mange ganger om jeg hadde vært tysker og innrømmet det.

- Are you german?

- No, norwegian.

- Oh, then it's ok!

  • Hadde ikke politiet forberedt seg med 3000 tjenestemenn, panservogner og hester over hele byens sentrum, hadde ikke kampen i Charleroi blitt husket for noe annet enn en tragedie.

Hjem i skam

UEFA tar selvfølgelig avstand fra slike sammenstøt, men det nytter ikke med verbale avsky-resolusjoner mot tendensen til at enhver kamp mot engelske lag krever enorme politioperasjoner. Og det er ikke lenger noen få som ødelegger for alle de andre ekte supporterne. Det blir stadig flere som bruker fotballen som unnskyldning for å tilhøre et miljø som er i opprør mot alt og alle og som i realiteten dreier seg om et stort sosialt problem i England først og fremst.

Derfor må dette også tas på alvor av engelske myndigheter.

  • Den jubelen som Alan Shearer utløste med sin historiske 1-0-scoring, var ekte. Men den kveles av at de engelske supporterne allerede hadde ødelagt festen.

I dag preges de av bakrus. Og kanskje litt skam.

<B>STENG DEM UTE:</B> Mange av de engelske supportere er mer interessert i bråk enn i fotball.