TikTok-forbud i NRK:

Stenger ansatte ute

I april innførte NRK forbud mot TikTok. Nå stenger de ansatte, som ikke har avinstallert appen, ute fra flere interne systemer.

TIKTOK-TRØBBEL: NRK-ansatte som har installert TikTok på tjenestetelefonen sin, vil ikke lenger få tilgang til e-post- og meldingstjenester. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TIKTOK-TRØBBEL: NRK-ansatte som har installert TikTok på tjenestetelefonen sin, vil ikke lenger få tilgang til e-post- og meldingstjenester. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Alle tjenestetelefoner som har installert TikTok, et kinesisk-eid sosialt medium, blir fra og med mandag stengt ute fra flere av NRKs interne systemer.

Det bekrefter teknologidirektør Pål Nedregotten i NRK overfor Dagbladet.

- NRK-telefoner med TikTok installert, er ikke i samsvar med gjeldende retningslinjer for sikker bruk, og slike telefoner sperres automatisk fra tilgang til NRKs tjenester, skriver Nedregotten i en e-post til Dagbladet.

Systemene det dreier seg om er e-posttjenesten Microsoft Outlook og meldingstjenestene Microsoft Teams og Slack.

«SNØFALL 2»: Sju år etter lanseringen av seersuksessen «Snøfall» i 2016, har statskanalen kommet med en oppfølger, og allerede første kvelden benket over en million nordmenn seg foran TV-en for å se den første episoden. Vis mer

Får varsel

NRK ønsker ikke å gå ut med tall over hvor mange tjenestetelefoner det kan dreie seg om, men den 7. desember var det et «større antall ansatte» som fremdeles hadde TikTok installert på sine tjenestetelefoner.

Det går fram av en internmelding Dagbladet har sett.

- NRK forholder seg til overordnede tall på antall installasjoner av TikTok, ikke data eller apper på enkelttelefoner, skriver teknologidirektør Nedregotten.

- Av den grunn kan vi heller ikke svare på hvor mange som har fått varsel om å avinstallere appen i dag, legger han til.

De som mandag mistet tilgangen til systemene, fikk deretter beskjed om å avinstallere TikTok.

- Tilgangen gjenopprettes automatisk når TikTok avinstalleres. Sletting av applikasjoner gjøres av den ansatte selv. NRK går ikke inn på den enkelte ansattes telefon for å avinstallere applikasjoner, skriver Nedregotten.

GÅR GALT: Under innspilling av NRK-serien «24-stjerners julekalender», gikk det skikkelig galt for en av deltakerne under en konkurranse. Se kalenderen i NRK-appen eller på NRK TV 20.30. Reporter: Jenny Emilie Aas. Video: Jessica Szymanska/ Thea Hope/ Rød Løper/ NRK Vis mer

Forbud etter NSM-råd

Det var i april i år at NRK innførte et forbud mot TikTok. Måneden i forveien gikk Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ut og frarådet blant andre offentlige myndigheter å ha installert TikTok og meldingstjenesten Telegram på tjenesteenheter.

TikTok eies av det kinesiske selskapet ByteDance, og Telegram har russiske eiere.

Det har vært bekymring om de store mengdene data som samles inn av TikTok om sine brukere, kan overleveres til kinesiske myndigheter hvis de skulle kreve det. Myndighetene i Kina avviser disse bekymringene som politisk motiverte.

NSM vurderer at det er «høy risiko» forbundet med å ha appene til Telegram og TikTok installert på digitale enheter som har tilgang til en virksomhets interne digitale infrastruktur eller tjenester.

FULL FART: I NRK-programmet «Helt Ramme sporter» blir Cengiz Al med Nicolay Ramm på tur til New Zealand for å konkurrere i risikosporten Jetsprint. Duoen ender med å kjøre fullstendig over evne, og det går derfor galt for NRK-profilen. Reporter: Jonas Scheie Hammer. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

- Vil ikke overvåke

Da TikTok-forbudet ble innført i april, fortalte Jørgen Heid, direktør for Strategi- og mediedivisjonen i NRK, at de «trodde og forventet» de ansatte ville følge retningslinjene.

- Dette er et tillitsbasert forhold, så vi regner med at de vil gjøre det. Vi vil ikke overvåke om folk sletter det, sa Heid til NRK.

I NRKs interne kommunikasjon til sine ansatte, som Dagbladet har sett, heter det blant annet:

«Vi ser imidlertid at det fortsatt er et større antall ansatte som fortsatt har TikTok installert på sine telefoner».

- Har dere ikke nettopp overvåket hvorvidt NRK-ansatte slettet TikTok eller ikke?

- Vi har ikke anledning til å se kommunikasjonen i telefonen, og går heller ikke inn i den enkelte brukers atferd eller apper på deres NRK-enheter, med mindre det foreligger en vektig tjenstlig grunn - for eksempel for å stoppe et pågående dataangrep. Slik tilgang er strengt regulert, svarer teknologidirektør Nedregotten.