UNDER ANGREP: Det israelske rakettforsvaret «Iron Dome» skal ha klart å skyte ned tre raketter fra Gaza i formiddag. Men for første gang på lenge trues også sentrale deler av Israel. Foto: EPA/ABIR SULTAN/NTB Scanpix
UNDER ANGREP: Det israelske rakettforsvaret «Iron Dome» skal ha klart å skyte ned tre raketter fra Gaza i formiddag. Men for første gang på lenge trues også sentrale deler av Israel. Foto: EPA/ABIR SULTAN/NTB ScanpixVis mer

Stenger atomanlegg på grunn av rakettangrep

Israel forbereder bakkeoffensiv mot Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det israelske forsknings- og atomanlegget Soreq Nuclear Research Center like ved byen Yavne stanser all virksomhet på grunn av rakettangrepene som pågår mot Israel, melder Haaretz.

Anlegget, som blant annet har en lettvannsreaktor, og et omfattende laboratorie- og testanlegg for atomforskning, ligger helt sør i det israelske sentraldistriktet.

Truer sentrale deler Dette er første gang på lenge at rakettangrepene fra Gaza truer områder helt inn til de sentrale delene av Israel. I går kveld alene skal det ha blitt avfyrt flere enn 85 raketter. De fleste slo ned i Sør-Israel. To israelere skal være lettere skadd, og flere bygninger og eiendommer skadet. Hamas har åpent påtatt seg ansvaret for flere av rakettangrepene.

Samtidig har israelske styrker gjennomført flere luftangrep mot mål i Gaza i morgentimene i dag. Operasjonen, som har fått navnet «Operation Protective Edge», har til nå omfattet over 50 mål, skriver Haaretz. Foreløpig er det meldt om minst 17 skadde, hvorav ni skal tilhøre den samme familien.

Statsminister Benjamin Netanyahu skal ha bedt hæren forberede en mylig bakkeoffensiv mot Gaza under et møte i forsvarsdepartementet i Tel Aviv i formiddag. Det skal imidlertid ikke være snakk om en invasjon i samme skala som den i 2012.

Inkaller reserver Samtidig har det israelske forsvaret innkalt 1500 reservestyrker fra infanteriet og grensepolitiet. Dette for å forberede en ytterligere oppskalering av operasjonene.

Sent i formiddag skal statsminister Benjamin Netanyahu ha gitt forsvarsstyrkene klar beskjed om å «ta av hanskene» i kampen mot Hamas.

- Hamas har valgt å eskalere, og vil betale dyrt for det, sier han.

Det er imidlertid foreløpig ikke snakk om at israelerne planlegger en større bakkeoffensiv.

- Vi styrer mot en konfrontasjon med Hamas, som ikke vil være over på noen dager. Iløpet av de siste timene har vi angrepet med styrke, og truffet en rekke Hamas-mål. Og forsvarsstyrkene fortsetter angrepet på en måte som vil være svært kostbar for Hamas. Vi vil ikke tolerere rakettangrep mot Israel, sa Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon tidligere i formiddag.

Truer med hevn Den voldsomme opptrappingen av konfliketen skjedde etter at Hamas hevdet at seks av deres medlemmer ble drept i et israelsk luftangrep i går. Dette har Israel benektet.

Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri beskyldte Israel for å stå bak en stor eskalering, og truet samtidig med hevn.

- Israel må betale prisen, sa han.

Samtidig ble seks arrestert av israelsk politi søndag, mistenkt for medvirkning til drapet på 16 år gamle Mohammed Abu Khudair den 2. juli.

Tre av dem tilstår forbrytelsen, ifølge en kilde tett på etterforskningen.

- Tre av de seks mistenkte som er i varetekt, har innrømt å ha drept og brent Mohammed Abu Khudair. De har rekonstruert forbrytelsen for etterforskerne, sier kilden, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

I etterkant av drapet på Khudair har det vært voldsomme sammenstøt i Øst-Jerusalem og flere arabiske byer i Israel.

Drapet settes igjen i forbindelse med kidnappingen og drapet på tre unge israelere, som ble funnet for en uke siden.

Politiet sier omstendighetene fremdeles er uklare, men at de mistenker at det er israelske høyreekstreme som står bak drapet på 16-åringen som hevn for drapet på de israelske ungdommene Eyal Yifrah (19), Gilad Shaar (16) og Naftali Fraenkel (16).

SLÅR TILBAKE: Et israelsk Apache-helikopter avfyrer et missil mot Gaza i formiddag. Det pågår nå en motoffensiv som har fått navnet «Operation Protective Edge». Foto: AFP/JACK GUEZ/NTB SCANPIX
SLÅR TILBAKE: Et israelsk Apache-helikopter avfyrer et missil mot Gaza i formiddag. Det pågår nå en motoffensiv som har fått navnet «Operation Protective Edge». Foto: AFP/JACK GUEZ/NTB SCANPIX Vis mer