Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stenger av «dommedagsfjell» og tjener rått på «verdens undergang»

Eksperter: Ta det med ro - verden går ikke under 21. desember.

TJENER PENGER: I Mexico og Guatemala tjener selskaper penger på dommedagsturer og arrangementer. Urbefolkningen er på sin side mektig lei av dommedagsprofetiene. Foto: Johan Ordonez / Eric Canabis / AFP Photo / NTB Scanpix / Colourbox
TJENER PENGER: I Mexico og Guatemala tjener selskaper penger på dommedagsturer og arrangementer. Urbefolkningen er på sin side mektig lei av dommedagsprofetiene. Foto: Johan Ordonez / Eric Canabis / AFP Photo / NTB Scanpix / Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved de gamle ruinene i Quirigua, 210 kilometer nord for Guatemala City, har en rekke mennesker samlet seg rundt en mayasjaman ved et bål.

Her, og andre steder i Guatemala og Mexico, gjennomføres det i ukene framover en rekke seremonier for å feire slutten på maya-syklusen «Baktun 13», og starten på en ny periode den 21. desember.

En baktun er den største måleenheten tidssyklusen, og varer i rundt 400 år. Mayakalenderen har 18 måneder med 20 dager, samt en hellig måned med bare fem dager, kalt «Wayeb».

Slutten på en syklus, og starten på en annen høres ganske udramatisk ut for de fleste, men mayakalenderen har lenge vært utgangspunkt for utallige konspirasjonsteorier og dommedagsprofetier. Hundrevis av artikler, bøker og filmer har vært laget om temaet.

Dommedag Og det er langt fra første gang verdens undergang nærmer seg med stormskritt.

Det gjorde den også 23. april 1843, men datoen viste seg å bare bli grunnlaget fro Jehovas Vitner og Syvende Dags Adventistene, skriver danske videnskap.dk.

TURISTMAGNET: Rundt om i Guatemala og Mexico tjener myndighetene og reiseselskaper penger dommedagsturer og arrangementer i forbindelse med at mayakalenderen ender 21. desember. Foto: Johan Ordonez / AFP Photo / NTB Scanpix
TURISTMAGNET: Rundt om i Guatemala og Mexico tjener myndighetene og reiseselskaper penger dommedagsturer og arrangementer i forbindelse med at mayakalenderen ender 21. desember. Foto: Johan Ordonez / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Også da klokka nærmet seg midnatt 31. desember i 1999 satt mange og bet negler i kjelleren fylt med hermetikkmat og vannflasker.

Mayaindianerne var dyktige i matematikk og utarbeidet en veldig presis kalender. Derfor mener mange at sannsynligheten for at verden nå snart går under er mye større en tidligere, og teoriene om akkurat hva som vil komme til å skje er ikke få.

Stenger fjell I den lille landsbyen Bugarach i Frankrike har en spesiell type turister som tror fjellet Pic de Bugarach er en «garasje» for utenomjordisk liv, strømmet til i over ti år.

De mener utenomjordiske skapninger i stillhet venter på verdens undergang i et stort hulrom under jorda. Når verdens undergang kommer, vil de forlate jorda og, håper man, ta noen få heldige mennesker med seg.

Nå frykter myndighetene at den lille landsbyen vil stormes av mennesker 21. desember, og har derfor valgt å stenge av hele fjellet for publikum og får hjelp av hæren til å holde tilreisende unna.

I Guatemala, Mexico og flere andre steder i Latin-Amerika tjener reisebyråer massevis av penger på å ta med folk på såkalte «dommedagsturer».

Folklore-for-profitt Alle er imidlertid ikke like fornøyd med den økte interessen for de ulike tradisjonsrike ruinene etter mayaindianerne, og mener myndigheter og bedrifter kun er ute etter å tjene penger på folk misoppfatninger av deres tradisjoner.

En stort arrangement i forbindelse med «dommedag» i Guatemala City er ventet å tiltrekke seg rundt 90 000 turister, og nå er urfolk i Mexico og Guatemala mektig lei av dommedagsprofetiene.

- Vi vil snakke ut mot bedrag, løgner og vridning av sannheten, og å gjøre oss til folklore-for-profitt. De forteller ikke sannheten om tidsyklusene, sier Felipe Gomez, som leder en mayaallianse kalt Oxlaljuj Ajpop, til nyhetsbyrået AFP.

- «Dommedag» 21. desember betyr egentlig starten på en ny tidsepoke i mayakalenderen, og betyr at det vil komme store forandringer både personlig, i familiene, og på samfunnsnivå, slik at det vil bli harmoni og balanse mellom menneskene og naturen, sier Gomez.

- Latterlig Som et svar til alle konspirasjonene og teoriene om verdens undergang, har romfartorganisasjonen NASA på sine hjemmesider gått ut og forklart at ingenting tyder på at verden vil gå under tre dager før juleaften.

- Verden går ikke under I 2012. Vår planet har greid seg helt fint i mer enn 4 milliarder år, og troverdige forskere verden rundt vet at det ikke er noe som truer jorda i 2012, skriver NASA.

En av konspirasjonsteoriene er at en ukjent planet kalt «Nibiru» har kurs mot jorden.

STENGES: Myndighetene i Frankrike har bestemt seg for å stenge av fjellet Pic de Bugarach. De frykter tusenvis av mennesker vil invadere fjellet og landsbyen den 21. desember, da verden ifølge dommedagsprofetiene skal gå under. Konspirasjonsteoretikere mener utenomjordiske skapninger i stillhet venter på verdens undergang i et stort hulrom under jorda. Når verdens undergang kommer, vil de forlate jorda og, håper man, ta noen få heldige mennesker med seg. Foto: Eric Cabanis / AFP Photo / NTB Scanpix
STENGES: Myndighetene i Frankrike har bestemt seg for å stenge av fjellet Pic de Bugarach. De frykter tusenvis av mennesker vil invadere fjellet og landsbyen den 21. desember, da verden ifølge dommedagsprofetiene skal gå under. Konspirasjonsteoretikere mener utenomjordiske skapninger i stillhet venter på verdens undergang i et stort hulrom under jorda. Når verdens undergang kommer, vil de forlate jorda og, håper man, ta noen få heldige mennesker med seg. Foto: Eric Cabanis / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Nibiru er latterlig, for den eksisterer ikke. Den har aldri eksistert noe annet sted enn i fantasien til kvasi-forskere som ikke bryr seg om at det ikke finnes noe som helst bevis, sier astronom Don Yeomans ved NASAs NEO-avdeling, til nettstedet space.com

Enkelte hevder at Nibiru gjemmer seg bak solen.

- Hadde en slik planet hatt kurs for jorden, ville den allerede vært synlig med det blotte øye, sier Yeomans.

FEIRER: En rekke mennesker har samlet seg ved mayaruinene ved Quirigua i Guatemala for å feire at mayasyklusen Baktun 13 nærmer seg slutten, og at en ny tidsepoke står for dør. Foto: Johan Ordonez / AFP Photo / NTB Scanpix
FEIRER: En rekke mennesker har samlet seg ved mayaruinene ved Quirigua i Guatemala for å feire at mayasyklusen Baktun 13 nærmer seg slutten, og at en ny tidsepoke står for dør. Foto: Johan Ordonez / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling