Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Stenger av store deler av Oslo

Hovedstaden stenger museer og idrettshaller, og forbyr alle arrangementer med mer enn 50 deltakere.

TATT GREP: Raymond Johansen har tatt grep for å hindre smitte i hovedstaden. Vis mer

Byrådsleder Raymond Johansen holdt pressemøte klokka 13 på rådhuset i Oslo. Her var også skolebyråd Inga Marte Thorkildsen og finansbyråd Robert Steen til stede.

Oslo kommune aktiverer kriseplaner for å håndtere corona-situasjonen. Det er 162 coronasmittede i hovedstaden.

- Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å hindre smitte. Tiltakene som iverksettes er svært inngripende og får store konsekvenser for livene til byens befolkning. Men ekstraordinære tiltak er nødvendig i en ekstraordninær situasjon, sier Raymond Johansen.

Stenger

Alle skoler i hovedstaden stenges. Johansen vil gjøre det mulig for personer som oppfyller samfunnskritiske roller, blant annet personell i helsevenset og brannvesenet, om å reise på jobb ved å tilby barnepass.

Arrangementer med mer enn 50 deltakere er forbudt. Alle bibliotek, svømmehaller, idrettsanlegg og museer stenges.

Det settes ut bysykler som et alternativ til kollektivtrafikken. Han sier også at det er dialog med rederier for testing av ferjepassasjerer.

STENGER SKOLER: Inga Marte Thorkildsen forteller at det var tungt å stenge skolene i hovedstaden. Vis mer

Kollektivtrafikken i Oslo stopper kontantbetaling om bord. Dørene på transportmidlene åpnes av fører ved hver holdeplass, slik at passasjerer slipper å trykke på åpne-knappen. Renholdet blir også betydelig trappet opp.

- Vi har alle et personlig ansvar. Jo større ansvar vi tar, jo lettere kan vi teste de som tror de er smittet, behandle de som er smittet og beskytte de mest sårbare menneskene i samfunnet, sier byrådslederen.

FHI: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg sier at norske helsemyndigheter må forvente at også nordmenn kan dø av coronaviruset. Video: Embla Hjort-Larsen / Trym Mogen Vis mer

Han gjentar oppfordringen:

- Begrens reising, sammenkomster og møter til det som er helt nødvendig. Ikke samles på kjøpesenter eller fotballbaner. Barn, ungdom, og voksne bes om å mest mulig holde seg hjemme. Ta vare på hverandre.

Opphever undervisningsplikten

Inga Marte Thorkildsen forklarer at kommunen har besluttet å oppheve undervisningsplikten, og at alle skoler blir stengt.

- Vi jobber på spreng for å opprette en tilsynsordning for barna til de som må opprettholde samfunnskritiske oppgaver. Stengingen gjelder i 14 dager.

Hun understreker at vi alle har et medansvar om å følge rådene.

- Vi har et særlig ansvar som landets største by og hovedstad. Nå trengs vi alle sammen.

Hele Norges coronakart