Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stenger barer for å stoppe smitte

Amerikanske stater tar nye grep for å stoppe coronaviruset.

STENGT: Bareier Petros Markantonis må stenge dørene igjen, etter at guvernøren i Texas fredag la ned nye restriksjoner. Foto: Mark Felix / AFP / Scanpix
STENGT: Bareier Petros Markantonis må stenge dørene igjen, etter at guvernøren i Texas fredag la ned nye restriksjoner. Foto: Mark Felix / AFP / Scanpix Vis mer

Texas og Florida har fått nok. I månedsvis har begge delstatene slitt med å få kontroll over coronaviruset.

En fersk oversikt over coronavirusets reproduksjonstall, det såkalte R-tallet, viser at det er over 30 amerikanske delstater som ligger over 1. Både Texas og Florida er blant dem, med henholdsvis 1,18 og 1,47.

Bare i Florida er nesten 123 000 personer bekreftet smittet, skriver NBC News. Over 30 000 av dem er rapportert i løpet av den siste uka. Fredag satte delstaten ny smitterekord for én dag, med 8 942 registrerte smittetilfeller.

Nå tar guvernørene i begge delstatene grep. Fredag har de sendt ut melding om at alle serveringssteder som får mer enn halvparten av omsetningen fra alkoholservering, skal stenges ned med umiddelbar virkning.

Fylla har skylda

I Texas er det også lagt ned strenge smittevernregler for spisesteder.

- Akkurat nå er det tydelig at økningen i antall smittetilfeller i stor grad skyldes noen få typer av aktivitet, blant dem barbesøk, slår guvernør Gregg Abbott i Texas fast.

Restauranter vil få til mandag på seg med å organisere serveringen slik at kapasiteten er nedskalert til halvparten av normalt. Dette for å sørge for god avstand mellom gjester.

For Texas' del kommer også nye regler for forsamlinger. Skal mer enn 100 personer samles, kreves det godkjenning av lokale myndigheter.

SKANDALE: Novak Djokovic sin oppvisningsturnering i tennis har skapt blest etter positive coronatester og vill festing. Nå har også hovedpersonen selv testet positivt for viruset. Vis mer

Rekordhøyt tall

CNN melder at torsdagens tall på smittede som følge av coronaviruset i USA, er det høyeste som er registrert. Totalt ble det meldt om 37077 nye tilfeller.

Med det har antallet positive tester nå passert 2,4 millioner. Mer enn 124 000 amerikanere er døde som følge av coronasmitte.

Torsdagens tall er det høyeste siden forrige topp 24. april, opplyser CNN videre. Da var det 36291 bekreftede smittetilfeller.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

Underkalkulert

Selv om smittetallene synes å være høye og stigende i de to statene, frykter eksperter at situasjonens realitet er langt verre enn hva tallene viser. Direktør ved Senter for smittevern og forebygging, Robert Redfield, sier til Washington Post at deres estimat er mye høyere enn det rapporterte antallet.

- Vårt beste estimat akkurat nå, er at for hvert innmeldte smittetilfelle, har vi ti andre faktiske tilfeller, sier Redfield.

Estimatet baserer seg på blodprøver tatt av mennesker i hele landet. Dersom beregningene stemmer, er minst 23 millioner mennesker smittet i landet. Det tilsvarer sju prosent av innbyggerne.

Redfield sier at de også regner med at mellom 92 og 95 prosent av befolkningen fremdeles er utsatt for smitte. Med det kan antallet tilfeller fortsatt stige svært mye i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!