Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona:

Stenger barer umiddelbart

Smittetallene fortsetter å øke i USA. Nå stenger også California bardørene for å hindre katastrofe.

STENG BARENE: Det er beskjeden fra Californias guvernør, Gawin Newsom. Programleder: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Guvernør Gavin Newsom anbefaler videre at såkalt «alkohol-fokuserte» virksomheter stenger i en rekke andre områder i den amerikanske delstaten, inkludert hovedstaden Sacramento.

- På grunn av den økende spredningen av covid-19, beordrer California stenging av barer i nærheten av Fresno, Imperial, Kern, Kings, Los Angeles, San Joaquin og Tulare, twitrer Newsom søndag. Stengingen gjennomføres med umiddelbar virkning.

Fra før har guvernøren bedt enkelte områder om å gjeninnføre bli hjemme-ordrer, mens San Francisco har satt gjenåpningen på pause.

Over halve USA har opplevd en kraftig økning i antall påviste smittetilfeller de siste dagene. Til sammen er det nå påvist over 2,6 millioner smittetilfeller og drøyt 128 000 coronarelaterte dødsfall i landet.

Verst ser tallene ut i Arizona, Florida og Texas, der smittespredningen synes å være ute av kontroll. Også her er det besluttet at barene skal stenge igjen.

California har nesten 40 millioner innbyggere og rundt 210 000 påviste smittetilfeller, inkludert over 4000 som ble registrert lørdag. Totalt har delstatens myndigheter registrert rundt 5900 coronarelaterte dødsfall.

Ett av flere tiltak

Ifølge Los Angeles Times har ytterligere åtte fylker i delstaten blitt bedt om å snakke med lokale helsemyndigheter om å stenge barene der. Dette gjelder Contra Costa, Santa Clara, Sacramento, Riverside, San Bernardino, Ventura, Santa Barbara og Stanislaus.

Samtlige av fylkene som nå har fått beskjed om å stenge barer, har vært nøye overvåket de siste to ukene, skriver avisa.

- Vi overvåker viruset fortløpende i hele delstaten og jobber tett sammen med de fylkene hvor smitten øker. Å stenge barer i disse fylkene er ett av mange tiltak vi nå setter i verk, sier helsedirektør i delstaten, Sonia Angell.

KARANTENE: I California har 7 millioner mennesker blitt bedt om å holde seg på ett sted. Nå kommer selveste «Governator» med sine karantenetips. Video: CNN / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Flere har stengt

California er ikke den eneste staten som går hardt til verks etter den siste tidas skremmende utvikling. Før helga meldte Texas og Florida at de stengte serveringssteder som hadde mer enn 50 prosent av omsetningen fra alkohol med umiddelbar virkning.

Bare i Florida er nesten 125 000 personer bekreftet smittet, skriver NBC News. Over 30 000 av dem er rapportert i løpet av den siste uka. Fredag satte delstaten ny smitterekord for én dag, med 8 942 registrerte smittetilfeller.

Fredag sendte guvernørene i begge delstatene ut melding om serveringsstedene. I Texas er det også lagt ned strenge smittevernregler for spisesteder.

IKKE LETT: Lege Sara Cody kom med et godt råd under en pressekonferanse i forbindelse med coronautbruddet i California. Video: County of Santa Clara Public Health Department Vis mer

- Akkurat nå er det tydelig at økningen i antall smittetilfeller i stor grad skyldes noen få typer av aktivitet, blant dem barbesøk, slår guvernør Gregg Abbott i Texas fast.

Restauranter vil få til mandag på seg med å organisere serveringen slik at kapasiteten er nedskalert til halvparten av normalt. Dette for å sørge for god avstand mellom gjester.

For Texas' del kommer også nye regler for forsamlinger. Skal mer enn 100 personer samles, kreves det godkjenning av lokale myndigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!