Russland og Finland:

Stenger deler av grensa: - Alvorlig trussel

Antallet asylsøkere som krysser den russiske grensa til Finland, har økt kraftig på kort tid. Nå stenger Finland flere grenseoverganger til Russland. Også Norge er forberedt på å stenge grensa på kort varsel.

Finland stenger flere grenseoverganger til Russland for å begrense antall asylsøkere som tar seg til landet, opplyser regjeringen. Her fra grenseovergangen Nuijamaa i går. Foto: Reuters / NTB
Finland stenger flere grenseoverganger til Russland for å begrense antall asylsøkere som tar seg til landet, opplyser regjeringen. Her fra grenseovergangen Nuijamaa i går. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På kort tid har Finland opplevd en kraftig økning av personer som søker asyl ved den finske grensa.

Personene har fått passere de russiske grensekontrollene uten å inneha de nødvendige tillatelsene, og har ved finske grensepasseringer sørøst og øst i landet ankommet til fots eller på sykler.

Nå stenger Finland i alt fire grenseoverganger til Russland.

- Det er klare indikasjoner på at en fremmedes stats myndigheter har spilt en rolle i ankomsten til dem som har krysset grensa ulovlig, sier Finlands innenriksminister Mari Rantanen under en pressekonferanse torsdag ettermiddag norsk tid, ifølge Yle.

ANDRE UKRAINA: Russisk politiker og tidligere kommandør i den russiske hæren, Andrei Gurulyov, sier Finland er i ferd med å bli et «andre Ukraina». Video: X / Rossija 1. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Alvorlig trussel

Helt konkret skal Finland stenge grenseovergangene Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra og Niirala sørøst og øst i Finland.

Alle asylsøkere som ankommer Finland fra Russland skal nå sluses gjennom to grenseoverganger nord i landet, forteller innenriksminister Rantanen torsdag.

Grensene stenger formelt for all trafikk ved midnatt natt til lørdag, og i utgangspunktet gjelder stengingen helt fram til 18. februar, ifølge finske myndigheter.

- Dette er en alvorlig trussel mot vår nasjonale sikkerhet, som allerede legger ytterligere en byrde på våre myndigheter ved den østlige grensa, sier Markku Hassinen, lederen for Finlands grensemyndigheter.

Helt siden august har finske grensemyndigheter registrert et unormalt høyt antall personer fra tredjeland som Irak, Jemen og Somalia, som har krysset den russiske grensa over til Finland og søkt om asyl.

Den siste uka har antallet skutt i været.

- Ankomster til Finland har akselerert og det er også ulike tegn til at innvandringen blir tilrettelagt, oppmuntret til og organisert, sier Finlands statsminister Petteri Orpo.

Justisminister Emilie Enger Mehl sier til NTB at det så langt ikke har vært en økning i grensepasseringer fra Russland over Storskog på samme måte som Finland har sett - men at det kan bli aktuelt å stenge grensa på kort varsel ved behov.

Likhetstrekk med Norge

TRUER FINLAND: Den russiske politikeren Alexey Zhuravlev truer med å invadere Finland med tanks på statlig russisk TV. Video: Rossija 1. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

I 2015 oppsto en liknende situasjon på den norsk-russiske grensa i Øst-Finnmark.

På kort tid ankom det 5465 asylsøkere til Storskog. Mange av disse var fra tredjeland i Midtøsten og Afrika, og ble sluppet gjennom den russiske grensekontrollen uten nødvendig dokumentasjon og tillatelser.

På dette tidspunktet var Jøran Kallmyr (Frp) statssekretær i justisdepartementet, et departement han seinere ledet.

- I 2015 er jeg ikke sikker på om russiske myndigheter sendte disse asylsøkerne med vilje. Jeg tror det var helt ordinær korrupsjon som førte til situasjonen, men det er åpenbart at Russland da så at dette kunne brukes som et hybridvåpen, sa Kallmyr, nå partner i advokatfirmaet Ræder Bing, til Dagbladet tidligere i uka.

- Tror du Russland står bak den nåværende økningen av asylsøkere til Finland?

- Nå er det ingenting i Russland, i alle fall ikke overfor Finland, som er tilfeldig. Vi har begge å gjøre med en diktatorstat som vil bølle med naboene sine, svarte Kallmyr.

Antallet asylsøkere som har kommet til Finland den siste tida, er imidlertid langt færre enn på Storskog i 2015. Siden september har 280 asylsøkere kommet til Finland etter å ha krysset den russiske grensa, ifølge Yle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer