Stenger døra for kolera-smittede

Dødstallene øker stadig. Sykehusene i Zimbabwe er maktesløse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Koleraepidemien i Zimbabwe krever stadig nye ofre.

Sky News viser i dag til en eksklusiv video som viser hvordan døde personer i likposer blir stablet sammen på et toalett på et sykehus utenfor hovedstaden Harare.

Mangler medisiner
Sykehusene mangler de nødvendige medisinene og det rette utstyret for å behandle den svært smittede sykdommen. Dermed øker antall ofre nå raskt.

Noen sykehus har satt opp telt for å ta seg av de mange smittede, andre har rett og slett måttet stenge dørene på grunn av manglende kapasitet til å ta seg av de syke, melder AP.

Siden august i år har 484 døde og nesten 12000 blitt smittet av kolera i Zimbabwe anslår Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere hjelpeorganisasjoner frykter antall ofre vil bli mangedoblet i månedene framover.

Kolerautbruddet i Zimbabwe kan komme til å kreve 10 000 menneskeliv innen mars neste år, frykter hjelpeorganisasjoner. Opp til 60 000 kan bli smittet.

Banket opp
Leger og sykepleiere samlet seg i dag til en protestmarsj i Harares gater, i sinne over den eskalerende epidemien. Ifølge vitner stanset politiet markeringen ved å banke opp demonstrantene med batonger, skriver BBC.

I et forsøk på å få kontroll smitten, kuttet myndighetene i landet vannforsyningen til store deler Harare i tre dager.

Det nasjonale vannverket i Zimbabwe gikk tom for kjemikalier som kunne rense drikkevannet til hovedstaden, dermed ble det søndag bestemt å kutte vannforsyningen til millionbyen. Innbyggerne forsøkte nå så godt de kan å skaffe vann. Noen dro langt ut av byen for å fylle opp tanker, mens andre forsøkte å grave små brønner i hagen. I dag åpnet imidlertid myndighetene krana igjen, melder AP.

Symptom på vanstyre
Kolerautbruddet er det siste symptomet på president Robert Mugabes vanstyre av landet. Diktatoren har styrt med hard hånd i 28 år, og i det en gang så fruktbare landet er befolkningen nå avhengig av bistandsorgansiasjoner for å få nok mat. Infrastrukturen har brutt sammen, økonomien har kollapset og den årlige inflasjonsraten er nå på 231 000 000 prosent, ifølge BBC.

Også den politiske situasjonen er spent.

President Robert Mugabes regjeringsparti ZANU-PF og MDC ledet av Morgan Tsvangirai har i snart et halvt år diskutert mulighetene for å danne en samlingsregjering, uten at en endelig avtale har kommet på plass. Diskusjonene kom i gang etter valget mars i år, der Mugabe ble beskyldt for valgfusk og for ikke å akseptere at Tsvangirai vant valget. Det hele endte med svært voldelige politiske opptøyer.

Landets helseminister har tidligere oppfordret befolkningen til slutte å håndhilse på hverandre, i et forsøk på å forhindre videre smitte.

Samtidig har det kommet rapporter om at elva Limpopo, som ligger på grensen mellom Zimbabwe og Sør-Afrika inneholder kolerabakterien. Det har fått lokale helsemyndigheter i Sør-Afrika til å advare folk mot å bruke elvevannet. Likevel er det allerede meldt om smittede både her og i nabolandene Mosambik og Botswana.

AKSJONERTE MOT LEGER: En politimann faller fra lasteplanet under aksjonen mot legene og sykepleierne som demonstrerte i Harare i dag. FOTO: DESMON KWANDE//SCANPIX
AKSJONERTE MOT LEGER: En politimann faller fra lasteplanet under aksjonen mot legene og sykepleierne som demonstrerte i Harare i dag. FOTO: DESMON KWANDE//SCANPIX Vis mer
MANGLET RENSEMIDDEL: Kvinner og barn måtte slite for å få tak i vann da myndighetene stengte vannforsyningen i hovedstaden Harare. FOTO: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/SCANPIX
MANGLET RENSEMIDDEL: Kvinner og barn måtte slite for å få tak i vann da myndighetene stengte vannforsyningen i hovedstaden Harare. FOTO: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/SCANPIX Vis mer