TYRKIA INVADERER SYRIA

Stenger feltsykehus i leir med norske barn

Organisasjoner frykter for sikkerheten i leirene i Nord-Syria etter Tyrkia-offensiv. Torsdag stenges feltsykehuset i Al Hol-leiren, hvor flere norske statsborgere er.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Al Hol-leiren i Syria har opplevd en kraftig forverret sikkerhetssituasjon i de siste ukene. Nå frykter organisasjoner at den blir enda verre. (Photo by Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix)
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Al Hol-leiren i Syria har opplevd en kraftig forverret sikkerhetssituasjon i de siste ukene. Nå frykter organisasjoner at den blir enda verre. (Photo by Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kveld ble det klart at Tyrkia går inn i nord-Syria, etter at amerikanske styrker trakk seg ut fra området.

I området befinner det seg flere norske statsborgere som er internert i leirer i de kurdiskkontrollerte områdene, deriblant Al Hol-leiren.

Den utfordrende sikkerhetssituasjonen gjør at Røde Kors i dag stenger sitt feltssykehus i leiren, hvor flere norske barn og foreldre skal holde til.

- Klinikken er ikke åpnet i dag på grunn av den flytende og usikre sikkerhetssituasjonen. Det blir gjort løpende vurderinger hver dag på om vi kan åpne klinikken igjen, sier Olav A. Saltbones, medierådgiver i Røde Kors, til Dagbladet.

Organisasjonen er bekymret for sikkerheten i området, og sivilbefolkningen.

- Det vi ser er at sivile allerede er rammet, både ved rapporter om at sivile er blitt drept i angrep, og at mange sivile også flykter fra områdene hvor kamphandlingene finner sted. Det er fra før et veldig krevende område å operere i, og nå blir den enda mer krevende, sier utenlandssjef i Røde Kors, Tørris Jæger.

- Bare i Al-Hol er det 68 000 mennesker og 40 000 av dem er barn. Det vi vet er at alle disse barna har opplevd krigen på nært hold. Nå utsettes de for en ny situasjon som er preget av total uforutsigbarhet og usikkerhet, sier Jæger til Dagbladet.

Mellom tretti og førti barn

Ifølge PST er det mellom tretti og førti norske barn i Syria nå.

Røde Kors har vært tydelig på at de mener norske myndigheter skal hente hjem barn og mødre fra området.

Redd Barna beskriver også situasjonen som dramatisk og uavklart - og mener det haster med å få norske statsborgere hjem til Norge

- Vi er svært bekymret for situasjonen. Det var farlig i utgangspunktet i leirene nord i Syria. Når Tyrkia i tillegg fører krig, blir det livsfarlig både utenfor og inni. Akkurat nå er mulighetsrommet her, og vi håper norske myndigheter griper det og sørger for at både mødre og barn blir hentet tilbake til Norge, sier leder Gunvor Knag Fylkesnes for politikk og samfunn i Redd Barna.

I tillegg til barna, tror PST at det kan være maks 20 voksne blant dem som dro for å slutte seg til IS i Syria og Irak som fortsatt kan være i live, men det er stor usikkerhet knyttet til tallene.

Organisasjonen er særlig bekymret for barna, som er norske statsborgere.

Regjeringa har sagt at de kan hente ut norske barn, men vil ikke hjelpe mødrene deres tilbake til Norge.

Dermed er det kun foreldreløse barn - eller barn mødrene oppgir omsorgen for - som kan hentes ut, men Redd Barna håper politikerne vil snu.

Tre leirer

Det er i hovedsak tre leirer som inneholder barn av foreldre hvor man mistenker IS-tilknytning, og hvor det også trolig sitter nordmenn.

Al-Hol er den klart største, og det er kjent at flere norske kvinner med barn oppholder seg i denne leiren.

Den ligger sør for området som Tyrkia har varslet at de vil ta kontroll over.

Al-Roj, hvor Bærums-kvinnen Aisha Shezadi sitter med sine barn, og den siste av de tre leirene, Ein Issa, er begge svært nært eller innafor grensa av området Tyrkia vil sikre seg kontroll i.

Det er uklart hva som skjer med menneskene som sitter i disse leirene, men det er liten tvil om at de vil merke Tyrkias operasjon.

Befinner seg utenfor

Det er nemlig ventet at kurdiske styrker vil trekke lenger nord for å forsvare seg mot angrep fra Tyrkia.

Det igjen kan påvirke vaktholdet rundt IS-leirer og fengsler som befinner seg utenfor den tyrkiske «sikkerhetssonen» også.

Redd Barna er også bekymret for at IS kan utnytte muligheten til å styrke seg i området dersom det kurdiske vaktholdet svekkes.

Det samme sier Syria-kjennere Dagbladet har snakket med.

- Det som er klart er at kurderne vil måtte prioritere ned vakthold på disse stedene når de nå angripes. Det skaper en mulighet for for fangeopprør, flukt og frigjørinsoperasjoner fra IS, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets Høgskole til Dagbladet.

Tar med seg IS-fanger

I dag ble det også kjent at USA har tatt med seg flere av sine egne IS-fanger ut av Syria nå, i tilfelle kurderne og tyrkerne mister kontroll.

USA-president Donald Trump har sagt at IS-fangene vil bli Tyrkias ansvar etter invasjonen.

Det er uklart hvilke IS-fanger han da sikter til.

Al-Hol-leiren, som har fått mest oppmerksomhet i norske medier den siste tiden, ligger som nevnt sør for området Tyrkia har sagt at de vil kontrollere.

- Hvis det er sånn at Tyrkia nå skal kontrollere leirene, er det nok bare en ting som kan sies sikkert, og det er nok at presset vil øke på europeiske land for at de skal ta tilbake sine egne statsborgere, sier forsker Siri Neset ved Christian Michelsens institutt (CMI).

I utgangspunktet er det altså snakk om en sikkerhetssone på 32 km sør for grensa mellom Tyrkia og Syria.

Uklart

I en skriftlig uttalelse til nyhetsbyrået NTB sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at norske myndigheter er «svært bekymret» for situasjonen i Nord-Syria.

Hun ber Tyrkia om å stoppe angrepet.

- Vi følger nøye med på utviklingen og har merket oss rapporter i mediene om at en tyrkisk militæroperasjon nå skal være i gang. Vi oppfordrer under alle omstendigheter Tyrkia til å vise tilbakeholdenhet og respektere internasjonal humanitær rett, sier Eriksen Søreide.

Hun legger til at det per i dag er vanskelig å si hvordan situasjonen vil utvikle seg, og hva som eventuelt vil skje med IS-fangene som er internert i Al-Hol-leiren.

Dagbladet har spurt Utenriksdepartementet om det siste døgnets hendelser fører til noen endring i vurderingene om å hente hjem barn av norske fremmedkrigere, men har foreløpig ikke fått svar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer