Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stenger for asiatiske studenter

Berkeley i California nekter 500 asiatiske elever plass på grunn av SARS. Universitetet i Oslo avviser ikke at det samme kan skje i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berkeley, Universitetet i California hvor vår egen kronprins studerte til og med våren 1999, har gått dramatisk til verks i frykten for SARS.

Det er nå bestemt at de 500 studentene som var ventet fra Kina, Taiwan, Hongkong og Singapore, ikke får lov til å studere i sommersemesteret som planlagt. Det er de høye SARS-tallene som er rapportert fra disse områdene som er bakgrunnen for avgjørelsen.

Du kan lese Berkeleys pressemelding på skolens nettsider.

Blindern følger utviklingen nøye

Til Universitetet i Oslo kommer det hvert år omkring 550 internasjonale studenter til den årlige sommerskolen. Blant disse er rundt 80 elever fra asiatiske land. Utdanningsstedet har ikke tatt lignende forholdsregler ennå.

- Vi følger fortløpende SARS-utviklingen fordi vi er en institusjon med mange internasjonale studenter. Vi har vært raskt ute med retningslinjer og samarbeider tett med smittevernmyndighetene, sier administrerende overlege Cecilie Daae til Dagbladet.no.

Allerede har SARS skapt problemer på Blindern. En rekke studenter og ansatte har måttet utsette feltstudier til asiatiske land på grunn av den fryktede sykdommen. Til nå er det rapportert om 6583 smittede og 461 døde, ifølge WHO.

- Her forandrer bildet seg fort. Mye kan skje før sommerskolen starter, vi følger Folkehelsas råd, sier overlegen.

Den internasjonale sommerskolen starter 28. juni på Blindern.

- Dette er helt klart en aktuell problemstilling. Vi er veldig oppmerksomme på dette nå. Så langt har vi ikke bestemt at disse ikke skal få komme. Vi følger utviklingen og setter igang tiltak om det blir nødvendig, sier direktør Einar Vennebo til Dagbladet.no. Han håper Universitetet kan unngå å kansellere opptaket som allerede er klart.

- Men om det blir nødvendig, regner jeg med at folk vil forstå det, avslutter Vennebo.

Folkehelsa opplyser at det ikke er innført generelle innreiserestriksjoner til Norge. Om noen på Universitet i Oslo skulle bli syke og SARS mistenkes, vil disse bli sendt til infeksjonsavdelingene ved Ullevål sykehus eller Rikshospitalet.

Ikke godt nok forberedt

Talsmenn fra Berkeley sier i dag til New York Times at deres avgjørelse er basert på råd fra byens helsemyndigheter og helseansvarlige ved Berkeley.

- Jeg beklager dypt at vi ikke kommer til å ta imot studenter fra disse områdene, sier rådgiver M. Berdahl i en e-mail sendt på fredag til faktultetene og de ansatte ved universitetet.

Så langt har ingen SARS-tilfeller blitt rapportert inn på Berkeley, men rådgiver John F. Cummins sier at universitetet ikke er forberedt på slike «arbeidskrevende oppgaver» som trengs om sommerstudenter blir syke og må plasseres i karantene.

Berkeleys helseansvarlige Dr. Poki Namkung har anbefalt forbudet på det sterkeste.

- Om noen av disse studentene innen de første 10 dagene etter ankomst får symptomer, så er de medisinske behovene, inkludert isolasjon, svært arbeidskrevende og noe vi ikke er forberedt på, sier John F. Cummins.

- Bekymringen er at mye av dette ikke er gjennomgått grundig nok ennå, sier han.

- Vi har vært svært heldige i USA som ikke har hatt et stort antall tilfeller. Men når vi tenker gjennom det, hadde vi fått et utbrudd her, ville vi vært overmannet i løpet av kort tid.

Berkeley understreker at forbudet ikke gjelder alle nye studentene fra områdene som skal starte til høsten. De sier også at de vil oppheve forbudet om den amerikanske Folkehelsa opphever sitt reiseråd om ikke å reise i de fire områdene.

Vokter SARS med falkeblikk

Andre amerikanske universiteter har ikke gått til samme drastiske skritt som Berkeley. Men de passer godt på mennesker som kommer fra SARS-områder. Mange ber sine besøkende fra Asia om å unngå felles oppholdsrom minst ti dager etter at de har vært i et område med SARS. Flere læresteder har trukket ut sine egne utvekslingsstudenter fra disse områdene og avlyst sommerprogram.

Og flere læresteder har tatt andre forholdsregler. Columbia krever at studenter fra SARS-områdene som planlegger å bo i studentbyen, går gjennom en medisinsk sjekk før de får hybel.

Ved Harvard får ikke studenter og ansatte bruke universitetets penger til å betale for reiser til Kina, Hongkong, Singapore og Taiwan. Besøkende fra disse områdene bes også om å holde seg unna campus i minst ti dager etter at de har kommet til Harvard.

BERKELEY:</B> Universitetet i California sier nei til de asiatiske sommerstudentene som hadde fått opptak til årets sommerkurs.
<B>FJORÅRETS SOMMERSTUDENTER:</B> Hvert år kommer omkring 550 sommerstudenter til Universitetet i Oslo. Bildet viser noen av dem som nøt sommeroslo og lesesalen i fjor.
<B>I ÅR KOMMER DE TILBAKE:</B> Opptaksprosessen er over, 28. juni starter sommerskolen. På Blindern håper de alt lar seg gjennomføre også i år til tross for SARS, men utviklingen følges nøye.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media