Stenger gassen 1. nyttårsdag

Storpolitisk krangel mellom Russland og Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det nye året kan få en iskald start i millioner av hjem i Ukraina. Det gigantiske russiske energiselskapet Gazprom varsler at de vil stanse gassleveransene til Ukarina om formiddagen 1. januar.

Gazprom og det statlige ukrainske gasselskapet Naftogaz har lenge kranglet om prisen på russisk gass. Gazprom vil nær femdoble prisen på gass til Ukraina - fra 50 dollar pr. 1.000 kubikkmeter gass i dag til 230 dollar fra nyttår. Gazprom mener at 230 dollar er dagens markedspris.

Gazprom kom i dag med nøyaktig tidspunkt for når gassledningene stenges hvis ikke ukrainerne signerer en ny avtale om høyere pris innen 2005 løper ut om et døgn.

Ukrainas president Viktor Justsjenko foreslo i dag at de gamle gassprisene skal fryses fram til 10. januar for å finne en forhandlingsløsning.

Gazprom har avvist forslaget, og dermed blir det en politisk konfrontasjon på høyeste nivå mellom Russland, Ukraina og europeiske naboland, skriver nyhetsbyråene AP og RIA Novosti. Putin og EU

Ukrainas president ba i dag sin russiske kollega Vladimir Putin om å gripe inn forhandlingene mellom de to gasselskapene. Tyske myndigheter har også i dag appellert til de to partene om å bli enige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer