Stenger gassen 1. nyttårsdag

Storpolitisk krangel mellom Russland og Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det nye året kan få en iskald start i millioner av hjem i Ukraina. Det gigantiske russiske energiselskapet Gazprom varsler at de vil stanse gassleveransene til Ukarina om formiddagen 1. januar.

Gazprom og det statlige ukrainske gasselskapet Naftogaz har lenge kranglet om prisen på russisk gass. Gazprom vil nær femdoble prisen på gass til Ukraina - fra 50 dollar pr. 1.000 kubikkmeter gass i dag til 230 dollar fra nyttår. Gazprom mener at 230 dollar er dagens markedspris.

Gazprom kom i dag med nøyaktig tidspunkt for når gassledningene stenges hvis ikke ukrainerne signerer en ny avtale om høyere pris innen 2005 løper ut om et døgn.

Ukrainas president Viktor Justsjenko foreslo i dag at de gamle gassprisene skal fryses fram til 10. januar for å finne en forhandlingsløsning.

Gazprom har avvist forslaget, og dermed blir det en politisk konfrontasjon på høyeste nivå mellom Russland, Ukraina og europeiske naboland, skriver nyhetsbyråene AP og RIA Novosti.


Putin og EU

Ukrainas president ba i dag sin russiske kollega Vladimir Putin om å gripe inn forhandlingene mellom de to gasselskapene. Tyske myndigheter har også i dag appellert til de to partene om å bli enige.

Om lag 30 prosent av gassimporten til det tyske markedet går  gjennom rørsystemer på ukrainsk jord, og Tyskland har stor egeninteresse av at det ikke blir noe krøll på dette transportsystemet.

Krisemøte i EU

FORBEREDER VINTEREN Teknikere sjekker et gassanlegg 700 kilometer vest for Ukrainas hovedstad Kiev. Ukrainas statlige gasselskap hevder at det har gass ut vinteren dersom Gazprom stenger tilførselen 1. januar. FOTO: Scanpix - AP/Vladimir Rasner
FORBEREDER VINTEREN Teknikere sjekker et gassanlegg 700 kilometer vest for Ukrainas hovedstad Kiev. Ukrainas statlige gasselskap hevder at det har gass ut vinteren dersom Gazprom stenger tilførselen 1. januar. FOTO: Scanpix - AP/Vladimir Rasner Vis mer

EU energikommissær  Andris Piebalgs innkalte i dag energiministrene i alle EU-landene til et krisemøte 4. januar for å drøfte konsekvensene av konflikten - hvis det ikke blir en løsning i 12. time.

EU-landene får nærmere 25 prosent av sin naturgass fra Gazprom, og det aller meste fraktes i rørledninger gjennom Ukraina.

Ukrainas vestlige utenrikspolitiske orientering terger Vladimir Putin og det russiske regime. Russiske myndigheter har gjort det klart at det ikke er noe alternativ for Ukraina å sikre sin gassforsyning fra et annet naboland, Turkmenistan.  Der er det Gazprom som eier rørledningene, og det statskontrollerte russiske selskapet har sagt at det kommer til å kjøpe all overskuddsgass i Turkmenistan.

Gazprom har nylig inngått nye gasskontrakter med kunder i andre tidligere sovjetrepublikker. Prisene varierer sterkt. Hviterusslands gasselskap betaler 47 dollar for 1.000 kubikkmeter gass, Armenia og Georgia 110 dollar  og Moldova 160 dollar.

Lagre til april

Selv om Ukrainas befolkning er alvorlig bekymret for hva som skjer i vinterkulda fra 1. nyttårsdag, hevder det ukrainske statlige gasselskapet Naftogaz at det har lager som rekker til midten av april.

APPELLERER TIL UKRAINA Russiske demonstranter utenfor Ukrainas ambassade i Moskva i går med appell til Ukraina om å godta de nye prisene på gass fra Gazprom."Ukraina med Russland er gass og mat, Ukraina med USA er død og ulykke" var hovedparolen.