Stenger gate i Oslo

Politiet i Oslo stengte i går paradegata Parkveien ved Slottet. Årsaken er at de frykter terrorattentater mot den israelske ambassaden. - Vi stengte Parkveien rett og slett fordi vi er usikre. Situasjonen er usikker, sier politistasjonssjef Bjørn Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har nå sperret av Parkveien med gittergjerde, og kjørte i går kveld inn betongblokker for å stenge fullstendig for all atkomst til ambassaden.

Overfor Dagbladet bekrefter politistasjonssjef Bjørn Hansen at det er han som har besluttet å stenge Parkveien.

Palestiner arrestert

- Vår vurdering er tatt ut ifra dagens situasjon i Midtøsten. Det er ikke riktig at Politiets sikkerhetstjeneste (tidligere POT, red.anm.) har anmodet oss om å stenge Parkveien, sier politistasjonssjef Bjørn Hansen.

Selv om en palestiner i begynnelsen av 40-åra ble forsøkt varetektsfengslet i Oslo forhørsrett mandag, siktet for trusler mot den israelske ambassaden i Oslo, avviser politiet at det er konkrete terrortrusler som er årsaken til at Parkveien er stengt for trafikk.

Oslo forhørsrett nektet å fengsle palestineren, men han har sittet på glattcelle siden lørdag, og først i dag vil Borgarting lagmannsrett behandle fengslingsspørsmålet.

Palestineren er tidligere straffedømt for forsøk på terror mot den israelske ambassaden i Oslo.

- Vi er rett og slett usikre på dagens situasjon. Den er uoversiktlig. For å unngå uheldige episoder besluttet vi å stenge Parkveien, sier politistasjonssjef Bjørn Hansen.

Likevel bekrefter Bjørn Hansen at både politiet og den israelske ambassaden har mottatt en rekke anonyme henvendelser som kan oppfattes som truende.

- Mange reagerer på det som nå skjer i Midtøsten. Og etter at det ble kastet en molotovcocktail av en demonstrant under demonstrasjonen lørdag, valgte vi å stenge Parkveien for trafikk, sier Bjørn Hansen.

Samtidig bekrefter politistasjonssjefen at den israelske ambassaden har bedt politiet i Oslo om ekstra beskyttelse.

Ubestemt tid

- Vi har de siste dagene vært i kontakt med andre land hvor Israel har ambassade. Flere andre land har også valgt å sperre av områder rundt de respektive israelske ambassadene, sier Hansen til Dagbladet.

Politiet i Oslo mener i dag at sikkerheten rundt den israelske ambassaden er maksimal.

- Parkveien vil være stengt på ubestemt tid, sier Hansen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke si om det er framsatt konkrete trusler om terroranslag mot Israels ambassade:

- Det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sa politiinspektør Eli Volckmar ved PST til Dagbladet seint i går kveld.

Ambassaderåd Sagi Kani ved den israelske ambassaden ville i går ikke kommentere situasjonen på grunn av sikkerhetshensyn.

Siden 11. september i fjor har væpnet politi voktet ambassaden. Det skal være første gang i nyere tid at politiet går til så drastiske tiltak som å sperre ei hel gate.

INGEN ADGANG: Politet i Oslo tok ingen sjanser og stengte i går kveld av Parkveien, av frykt for angrep mot den israelske ambassaden i Oslo.