California

Stenger igjen: -Nødsituasjon

Størsteparten av California og om lag 33 millioner av delstatens innbyggere må belage seg på en ny runde med nedstenging som følge av panemien.

TESTING: Biler i kø for å gjennomføre coronatester ved Dogder Stadium i Los Angeles. Foto: Apu GOMES / AFP
TESTING: Biler i kø for å gjennomføre coronatester ved Dogder Stadium i Los Angeles. Foto: Apu GOMES / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 700 +206
innlagt 153 -5
døde 521 +4
påvist smittet 95 000 000+550.2K
døde 2 030 000 +8.7K
Se mer

NEW YORK (Dagbladet): Innbyggerne i Sør-California og San Joaquin Valley får beskjed om å holde seg hjemme etter at kapasiteten for intensivbehandling i områdene nærmer seg sprengt. Områdene har nå mindre enn 15 prosent av sengeplassene tilgjengelig, melder CNN. Tiltaket gjøres for å forsøke å få kontroll på det dramatisk voksende antallet innleggelse for corona.

Pålegget omfatter om lag 27 millioner mennesker i byer som Los Angeles og San Diego og trer i kraft ved midnatt natt til mandag lokal tid.

CORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener man bør være ekstra forsiktig de to siste ukene før man reiser hjem. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

- Nødsituasjon

- Risikoen for å få covid i lokalsamfunnet er høyere nå enn den noen gang har vært, sier den medisinske direktøren for San Diego County, Eric McDonald på en pressekonferanse lørdag, ifølge AP.

Beskjeden kommer etter at San Francisco-området kom med en liknende beskjed til sine 6 millioner innbyggere fredag. Også dette trer i kraft søndag.

- Vi tror ikke vi kan vente på at delstatens nye restriksjoner skal tre i kraft. Dette er en nødsituasjon, sier Chris Farnitano, hos helsemyndighetene i Contra Costa utenfor San Francisco, ifølge nyhetsbyrået.

I tillegg til at folk må holde seg hjemme, blir virksomheter som barer, frisørsalonger, museer, kinoer, lekeplasser, fornøyelsesparker og annen innendørs rekreasjonsaktivitet stengt. Reising er forbudt med unntak av det som er nødvendig for tillatte aktiviteter.

Ny rekord

Skoler, som allerede er åpne, kan forbli åpne. Butikker får ha åpent, men bare med 20 prosent kapasitet. Restauranter får bare lov til å ha åpent for henting eller levering. Reglene vil vare i minst tre uker, og strekker seg dermed over julehøytida.

I Sør-California sank kapasiteten på sykehusenes intensivbehandling til 12,5 prosent lørdag. I San Joaquin-området var kapasiteten helt nede i 8,6 prosent, ifølge delstatsmyndighetene.

California hadde lørdag igjen en ny rekord med mer enn 25000 nye tilfeller på én dag. Mer enn 10200 personer er innlagt på sykehus med covid-19 i delstaten.

Situasjonen i California føyer seg inn i et større og særdeles dystert bilde for hvordan pandemien ser ut til å spre seg i dramatisk fart i USA.

Flest dødsfall

For tredje dag på rad registrerte USA lørdag det høyeste daglige smittetall så langt under pandemien med nærmere 230.000 smittetilfeller, ifølge Johns Hopkins.

Universitetets oversikt fra klokken 2.30 natt til søndag viser at det også ble registrert 2.527 nye coronarelaterte dødsfall det siste døgnet. Også det er det høyeste som er registrert.

USA er landet med flest smittetilfeller og dødsfall i verden og har opplevd en kraftig økning i smittetall og sykehusinnleggelser.

Tallet på sykehusinnleggelser øker også, særlig i de mest folkerike delstatene California, Texas, Florida og New York, ifølge Covid Tracking Project. Per 4. desember fikk 101.276 coronapasienter behandling på sykehus, viser oversikten. Også det er det høyeste tallet som er registrert under pandemien.

I alt er det registrert mer enn 14,9 millioner smittetilfeller og 287.825 dødsfall knyttet til coronapandemien i USA, ifølge Worldometers.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer