Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-pandemien

Stenger igjen

Amerikanske delstater som California, Arizona, Florida og Texas må igjen stramme inn kraftig etter et dramatisk oppsving i antallet coronatilfeller.

OPPSVING: California stenger ned etter en kraftig oppsving av corona-smittede. Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): California har igjen stengt barer, kinoer og innendørsrestauranter, melder nyhetsbyrået AP.

Det skjer etter en kraftig oppsving av coronasmitte. Også nabostaten Arizona opplever en dramatisk økning.

Ekspertene mener det er manglende bruk av munnbind og mangel på sosial distansering de siste par månedene som er årsaken.

- Særdeles bekymringsfullt

- Resultatet er at spredningen av dette viruset fortsetter på et nivå som er særdeles bekymringsfullt, sier California-guvernør Gavin Newsom onsdag da han kunngjorde de omfattende stengingene av barer og restauranter.

STENG BARENE: Det er beskjeden fra Californias guvernør, Gawin Newsom. Programleder: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Allerede søndag ble barer stengt en rekke steder, men onsdagens forbud er enda mer omfattende. Den nye nedstengingen omfatter 19 fylker i California og om lag 75 prosent av befolkningen på 40 millioner. Den omfatter blant annet Los Angeles.

Stengingen skjer rett før den amerikanske nasjonaldagen 4. juli, som vanligvis er en stor festdag. Myndighetene fryktet dagen skal føre til store ansamlinger av feststemte mennesker og dermed stor fare for spredning.

Antallet bekreftede coronatilfeller i California har steget med nesten 50 prosent de siste to ukene. Antallet sykehusinnleggelser på grunn av covid-19 har steget med 43 prosent. Onsdag meldte Newsom at de hadde fått 5900 bekreftede tilfeller og 110 døde i løpet av de foregående 24 timene.

Dramatisk

Onsdag besøkte også visepresident Mike Pence Arizona med munnbind på. Delstaten har opplevd at antallet coronatilfeller har steget voldsomt siden gjenåpningen av økonomien startet i midten av mai.

Onsdag rapporterte delstaten om nesten 4900 nye tilfeller og 88 dødsfall. Antallet sykehusinnleggelser for coronapasienter var nesten 2 900. Det er svært mye for en delstat med drøyt sju millioner innbyggere.

I Florida, som også er hardt rammet, måtte det største sykehuset i Miami stanse en rekke planlagte kirurgiske inngrep for å øke kapasiteten til å ta imot coronapasienter.

Delstaten rapporterte mer enn 6500 nye tilfeller, som er en nedgang fra rundt 9000 noen dager i forrige uke. Til sammen har over 3 500 mennesker mistet livet av coronaviruset i Florida.

Nå har også en rekke fylker stengt strendene sine før nasjonaldagen lørdag i et håp om at det skal bremse spredningen.

Miami har nå lagt ned forbud mot restauranter som tillater servering til mer enn åtte personer mellom midnatt og klokka 6.

- For mange mennesker samlet seg inne i restaurantene seint på kvelden og gjorde disse etablissementene til oppdrettsanlegg for dette dødelige viruset, sier ordfører i Miami-Dade, Carlos Gimenez, på en pressekonferanse.

POLITIET TOK KONTROLL: Flere supportere ble sendt på en buss etter opptrinnet. Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix/NTB Scanpix Vis mer

Karantene

Louisiana opplevde onsdag det kraftigste oppsvinget siden april. Der ble det registrert 2100 nye tilfeller på 24 timer. Også Georgia og Texas satte nye dystre dagsrekorder med henholdsvis nesten 3 000 og over 8 000 nye tilfeller.

De dramatiske tallene fra det amerikanske solbeltet har ført til frykt for at situasjonen vil ramme andre delstater også.

New York og New Jersey, som var episenteret for pandemien tidligere i vår, har fått situasjonen langt mer under kontroll. Nå ber de besøkende fra 16 andre delstater om å gå i karantene i 14 dager dersom de kommer på besøk.

New Yorks ordfører, Bill de Blasio, varslet onsdag at byen også vil utsette den planlagte åpningen av innendørsrestauranter neste uke.

- Selv for ei uke siden var jeg håpefull om at vi kunne gjøre dette. Men nyhetene vi har fått fra rundt omkring i landet blir verre og verre hele tida, sier de Blasio på en pressekonferanse.

- 100 000 tilfeller daglig

USAs fremste smitteekspert, Anthony Fauci, vitnet tirsdag i Senatet. Han gjorde det da klart at coronasituasjonen i USA var ute av kontroll.

– Vi har nå over 40.000 nye tilfeller om dagen, men jeg ville ikke blitt overrasket om dette steg til 100.000 hvis trenden ikke snus, understreket han.

Til sammen har USA registrert mer enn 2,6 tilfeller av coronasmitte. 127 000 personer har mistet livet, ifølge tallene fra Johns Hopkins University. Det faktiske antallet er trolig betydelig høyere.

Til tross for at antallet registrerte tilfeller øker kraftig, har antallet dødsfall per døgn sunket. I midten av april ble det registrert rundt 2 200 dødsfall per dag på det meste. Den siste uka har gjennomsnittet vært 550, ifølge APs gjennomgang.

PROBLEM: Denne corona-illustrasjonen viser det som fortsatt er en stor utfordring for norske helsemyndigheter. Illustrasjon: FHI Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!