Grensekontrollen på Gardermoen holdes åpen

Stenger ikke grensekontrollen

Har konkludert etter oppvaskmøte

LANGE KØER: Det har vært lange køer i passkontrollen på Gardermoen i sommer. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
LANGE KØER: Det har vært lange køer i passkontrollen på Gardermoen i sommer. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter møte mellom vernetjenesten og ledelsen i Øst politidistrikt har vernetjenesten opplyst at de likevel ikke vil stenge grensekontrollen ved Oslo lufthavn som varslet, opplyser politiet i en pressemelding.

I går varslet Audun Martinsen, hovedvernombudet ved passkontrollen ved Gardermoen, at de ville stenge hele passkontrollen midlertidig fordi han mener arbeidssituasjonen nå er farlig for kontrollørene.

- Vi har sendt varsel om stansing, fordi vi nå vurderer at de ansattes helsesituasjon nå er så prekær på grunn av stress og overbelastning, at vi mener arbeidsmiljølovens § 6-3 om verneombudets rett til å stanse farlig arbeid kommer til anvendelse, sa Martinsen til Dagbladet.

Men i et møte torsdag kom altså vernetjenesten og ledelsen i Øst politidistrikt til enighet.

Den nye avtalen innebærer blant annet at de ansatte i grensekontrollen får pause hver time i perioder med mye trafikk.

For å øke bemanningen på Gardermoen har politimester Steven Hasseldal planer om å tilføre ni stillinger fra Moss lufthavn Rygge fra 1. november.

Har tillit til ledelsen

- Vi har i samarbeid kommet frem til løsninger som vil hjelpe våre medarbeidere på kort sikt og vi har tillit til at ledelsen sørger for godt arbeidsvilkår for våre ansatte i tiden fremover, sier Audun Martinsen, hovedverneombud Romerike i pressemeldingen.

Der understreker også Hasseldal at han er fornøyd.

- Som ansvarlig for polititjenesten ved Oslo lufthavn er jeg som politimester i Øst, glad for at vi sammen har blitt enige om disse tiltakene slik at de ansatte føler seg godt ivaretatt og vi slipper å stenge grensekontrollen med de konsekvenser det ville ha gitt for de reisende og Oslo lufthavn for øvrig, sier Hasseldal.

Passtrøbbel

* Politiet på Gardermoen har for lite folk til å gjennomføre en effektiv passkontroll.

* I den nye terminalen som skal åpnes neste år vil antall kontrollpunkter for passkontroll bli utvidet fra 5 til 14 – men politiet har ikke folk til å bemanne disse.

* Politiposten på Gardermoen har flere ganger måttet stenge fordi alt tilgjengelig personell måtte brukes i passkontrollen.

* I juni varslet politiet ved Oslo lufthavn at de ikke hadde kapasitet til å utstede nødpass. Da slo justisminister Anders Anundsen (Frp) fast at politiet skal yte publikum nødvendig service, som å utstede reisedokumenter.

* Timelange passkøer har ført til at mange passasjerer har mistet flyene sine. Ifølge SAS er rundt 100.000 passasjerer blitt berørt.

* Søndag varslet Anundsen at politiet på Gardermoen får tilført 14 nye stillinger umiddelbart.

* Samtidig sa justisministeren at det er politimesterens ansvar å prioritere oppgavene.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer