Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stenger luftrom over Nordsjøen

Askeskyen nærmer seg Norge.

TRUER NORGE: Mer aske fra vulkanutbruddet på Island truer Norge. I kveld stenges deler av luftrommet over Nordsjøen. Foto: Dagbladet
TRUER NORGE: Mer aske fra vulkanutbruddet på Island truer Norge. I kveld stenges deler av luftrommet over Nordsjøen. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Askeskyen er på vei mot norsk farvann. Derfor er vi i ferd med å stenge luftrommet i deler av Nordsjøen, sier fungerende informasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Bjørn Erlandsen, til Dagbladet.

Rundt 1-2-tida i natt vil askeskyen, ifølge prognosene, være 60 nautiske mil utenfor kysten av Bergen og Stavanger.

Pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen, sier til Dagbladet at det i først omgang vil være flyvninger til installasjoner i Nordsjøen som rammes av flyforbudet, men ifølge Meteorologisk institutt kan en sønnavind føre til at askeskyen trekker nordover, og det er særlig Sør- og Vestlandet som kan bli rammet. Dersom asken kommer innover fastlandet, vil også luftrommet stenges her.

- Det har allerede kommet mindre mengder askepartikler over Sør- og Vestlandet. Prognosene viser at asken vil fortsette å nærme seg Norge fram til i morgen tidlig, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad til Dagbladet.

Asken fra den aktive vulkanen på Island har stoppet rundt 1.000 flyavganger i Storbritannia og andre deler av Nord-Europa i dag, melder NTB. Storbritannia og Nederland er verst rammet, ifølge Eurocontrol, som har ansvar for flytrafikken i Europa.

Åpnet i London
I går ble flyplasser over store deler av Storbritannia og Irland stengt på grunn av asken. De to store flyplassene Heathrow og Gatwick i England er nå åpnet for trafikk, men likevel melder Heathrow om forsinkelser og mulige kanselleringer på grunn av restriksjoner i luftrommet.

All trafikk inn og ut av Amsterdam ble kansellert i dag morges, og flyplassen var stengt i flere timer. Schipol åpnet igjen i ettermiddag, men melder at det vil ta tid før flytrafikken kommer i rute igjen.

Flyplasser i Skottland og Irland var også stengt i dag på grunn av askeskyen.

Askeskyen strekker seg nå fra Island, over de britiske øyer og nordsjøen, og inn mot nordvestlige deler av kontinentet. Danmark, Tyskland, Benelux-landene og deler av Frankrike kan bli påvirket av skyen.

Eurocontrol melder at det stort sett er lav askekonsentrasjon. I løpet av dagen er skyen ventet å oppløse seg delvis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!