Stenger matlagre

Matstreiken trappes opp. Arbeidsgiverne svarer med lockout. Dermed blir leveransene til flere matbutikker rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi beklager at forbundene har gått til et så drastisk tiltak som streik. Vi føler oss derfor tvunget til å svare med en passiv lockout, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) til Dagbladet.no.

HSH vil foreløpig ikke informere om hvilke lagre som skal tas ut, og om de vil gi dispensasjoner.

- Det er helt umulig å svare på nå. Vi må først få søknader, og deretter behandle dem, sier Hammerstad.

Begrunnelsen for å gå til lockout er å gjenopprette det HSH anser som et konkurransevridende og skjevt streikeuttak.

- Vi har ikke som formål å trappe opp konflikten, men vi ønsker å gjenopprette konkurransesituasjonen så snart som mulig.

Rammer flere

Hammerstad innrømmer overfor NTB at konflikten vil ramme langt flere, både arbeidstakere og publikum, når flere lagre blir rammet av passiv lockout - det vil si at HSH nekter utkjøring av varer fra kjeder som ikke er rammet av streik i de to regionene for å fordele skadevirkningene jevnest mulig.

Riksmeklingsmannens kontor var onsdag formiddag ikke blitt varslet om lockouten fra HSHs side.

Streikebryteri

Til tross for at streiken blant transportarbeiderne var et faktum onsdag morgen, fortsatte mange biler å kjøre ut varer. Transportarbeiderforbundet anklager enkelte arbeidsgivere for streikebryteri.

- En del av utkjøringen er klart ulovlig. Helseinstitusjoner er unntatt fra streiken, men det er også et stort antall uorganiserte som driver streikebryteri, sier leder i Østfold Transportarbeiderforening, Bjørn Tore Aarsvold, til NTB.

Ifølge Aarsvold startet de første uorganiserte allerede klokka 4.30 onsdag å kjøre ut varer fra det største varelageret på Østlandet, Asko Øst i Vestby. Der er 30.000 kvadratmeter fylt med både tørr-, kjøle- og frysevarer.

Uenig om spillereglene

Aarsvold er skuffet over at ledelsen i bedriften ikke holder seg til det som ble avtalt på forhånd.

- Vi drøftet en eventuell streik og ble enige om hvilke spilleregler som skulle følges. Nå bryter bedriften disse reglene, og det er helt uakseptabelt, sier han.

Administrerende direktør Petter Brovold i Asko Øst, bekrefter at ledelsen har drøftet streiken med klubben, men avviser kritikken.

- Vi følger spillereglene til punkt og prikke, og vi har en meget god dialog med klubben, sier Brovold til NTB.

Han vil ikke kommentere anklagene om streikebryteri, men henviser til Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Transportarbeiderforbundet vurderer onsdag formiddag hvilke tiltak som kan være aktuelle for å hindre de uorganiserte å kjøre ut varer.

Ryddig hos Rema

Ved Rema 1000 Region Øst på Langhus i Akershus var det langt mer gemyttlig noen timer etter streikestart. Riktignok kjørte noen biler ut herfra også, men det var i full forståelse med klubben. Varene var lastet før klokka 6 om morgenen, da streiken startet.

- Vi regner med at de som ikke er organisert, vil bli permittert i løpet av dagen. Her har vi helt ryddige forhold, og verken klubben eller ledelsen ønsker å øke konfliktnivået. Vi skal jo tross alt leve sammen etterpå, sier Jan-Eirik Henriksen, som uttaler seg på vegne av transportarbeiderklubben.

På dette lageret er de aller fleste organisert, og bedriften er nærmest lammet av streiken. Hos Asko Øst i Vestby er bare en del av transport- og lagerarbeiderne organisert, derfor er det vanskeligere å avgjøre hva som er streikebryteri og hva som ikke er det.

Dopapir i lange baner

I forkant av streiken har mange bekymret seg for at enkelte vareslag kan bli borte fra butikkhyllene. Onsdag formiddag var det likevel lite hamstring å se i hovedstadsområdet.

- Jeg har hørt om folk som frykter at det skal bli slutt på dopapiret, men det trenger de ikke bekymre seg for med det første. Vi har så det holder en god stund til, sier assisterende butikksjef Alexander Feydt i Rema 1000 i Pilestredet Park i Oslo.

Først om en uke vil kundene virkelig merke noe til streiken, selv om Rema ikke kjører ut noen varer fra hovedlageret på Langhus.

- Vi får ferskvarer også fra andre leverandører, og tørrvarer har vi store mengder av i våre egne hyller, så dette går foreløpig veldig bra. Men det kommer selvfølgelig an på om folk begynner å hamstre, da går det jo fortere tomt, sier Feydt til NTB.

(NTB)

DOPAPIR: Rema 1000 i Pilestredet Park fikk vareleveranser onsdag morgen, i full forståelse med de streikende. Dopapir i lange baner ble lempet inn i butikken.
BRUDD:Andre nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars Johnsen, (t.v.) og forhandlingsleder i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), Kim Nordlie, klarte ikke å komme til enighet i lønnsforhandlingene og det blir dermed streik ved flere store matvarelager fra onsdag morgen.
RASER:Transportarbeiderforbundet anklager arbeidsgiverne for streikebryteri etter at flere biler onsdag morgen fortsatte å kjøre ut varer fra det største varelageret på Østlandet
BRYTER: Selv om streiken blant transportarbeiderne var et faktum onsdag morgen, fortsatte flere biler å kjøre ut varer fra det største varelageret på Østlandet, Asko Øst i Vestby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer