Stenger ned statlige tjenester i USA

Ingen løsning på budsjettstriden.

 UENIGE:  Det ble ingen løsning på den amerikanske budsjettstriden før fristen. Foto: REUTERS/Larry Downing.
UENIGE: Det ble ingen løsning på den amerikanske budsjettstriden før fristen. Foto: REUTERS/Larry Downing.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ingen løsning på den amerikanske budsjettstriden før fristen, skriver Reuters og flere andre amerikanske medier i dag.

Det betyr at deler av den offentlige virksomheten i USA stenges ned. Det er første gang på 17 år at offentlige tjenester blir nedlagt med en øyeblikkelig virkning. Over 800 000 føderalt ansatte blir nå permittert.

- Fortsette å jobbe Det er Obamas helsereform, Obamacare, som står sentralt i uenighetene.

- De av dere i uniform vil fortsette i jobben som normalt. Kongressen har ikke kommet til enighet, men jeg vil forsikre meg om at dere får lønn når dere skal. Vi skal fortsette å jobbe, for å finne ut hvilken påvirkning dette har på familiene deres, sier USAs president Barack Obama i en tale til den amerikanske befolkningen.

For mange ansatte i blant annet Forsvarsdepartementet ser det annerledes ut.

- Jeg vet at de neste dagene kan bety mer usikkerhet og muligens ubetalte permitteringer, sier Obama.

- Andre tider Ved tidligere «shutdowns» har de offentlige ansatte fått lønn hvis ikke det er blitt enighet om budsjettstriden innen fristen, men slik er det nødvendigvis lenger.

- Det er andre tider og en helt annen kongress enn hva det er har vært tidligere, sier leder for fagforbundet NTEU, Colleen Kelley, til Washington Post.

De fleste permitterte offentlig ansatte må være ute av kontorene sine senest fire timer etter at arbeidsdagen starter i dag, skriver CNN.

Dagbladet.no kommer med mer.