Alvorlig situasjon i Danmark:

Stenger ned

Etter ny smitterekord i Danmark søndag, varsler statsminister Mette Frederiksen strenge tiltak for å få smittetallene ned til jula ringer inn.

BEKYMRET: Danmarks statsminister Mette Frederiksen er bekymret for smitteutviklingen i Danmark og stenger ned. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 300 +233
innlagt 122 -13
døde 550 +6
påvist smittet 99 700 000+509.0K
døde 2 140 000 +10.7K
Se mer

- Vi må ha bedre kontroll på smitten før julaften. Det kommer til å kreve mye av oss alle sammen igjen, sier statsminister Mette Frederiksen.

Ifølge flere danske medier har hun derfor bestemt seg for å iverksette planen for «høyt risikonivå», som innebærer å stenge ned kommunene med høyt smittetrykk.

Tiltakene vil legges fram på en pressekonferanse mandag klokka 12.

- Nødvendig

Mandag formiddag sitter 38 ordførere, samt helsetalspersoner i alle partiene, i et møte hvor de blir orientert om de nye tiltakene, ifølge danske medier.

Søndag satt helseministeren i krisemøte, etter at Danmark så nok en ny smitterekord, med 1745 nye tilfeller registrert i løpet av et døgn. Det skal være resultatet av dette møtet, 38 danske kommuner nå blir orientert om.

LYSPUNKT: Bent Høie forventer god tilgang til vaksiner i løpet av første halvår av 2021, og kommer med gode nyheter for neste sommer. Video: Regjeringen Vis mer

- Ingen skal tvile på at vi er klare til å sette inn tiltak som er nødvendige, skrev helseminister Magnus Heunicke på Facebook i helga.

Sender elevene hjem

Og ifølge danske medier er det omfattende grep som tas.

Alle restauranter, barer, kinoer og teatre skal stenge ned i store deler av Danmark. Nedstengingen gjelder 38 kommuner, blant annet København, Aarhus og Odense.

Det melder anonyme kilder til danske TV 2.

Ifølge BTs kilder vil også alle elever, fra 5. klasse og oppover, sendes hjem på tidlig juleferie. De yngste elevene får imidlertid foreløpig fortsette på skolen.

Avisa meldte først at dette gjalt fra og med 4. klasse.

Ansatte i offentlig sektor, som ikke allerede har hjemmekontor eller innehar kritiske samfunnsfunksjoner, vil også bli pålagt å jobbe hjemmefra, erfarer samme avis.

De nye reglene vil gjelde fra onsdag og foreløpig fram til 3. januar, skriver Ekstra Bladet.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau vil også dyrehager og foreninger måtte holde stengt denne perioden.

Slik blir jula

Ifølge Frederiksen vil det også bli presentert på pressekonferansen hvilke coronatiltak som vil gjelde hele landet.

- Vi vil si mer om hvilke restriksjoner som vil gjelde i hele landet over jul og nyttår, og slik sett også resten av vinteren, sier Frederiksen, ifølge DR.

CORONA: Onsdag 2. desember la regjeringen frem coronaanbefalingene for jula 2020. Video: NTB Vis mer

Søndag var det registrert 302 coronapasienter på danske sykehus - en økning på 23 pasienter i løpet av et døgn. 42 av pasientene er innlagt på intensivavdeling, hvorav 26 får respiratorbehandling.

Hittil i pandemien har Danmark registrert 885 coronarelaterte dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer