Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Stenger Nord-Italia

Italienske myndigheter setter i verk drastiske tiltak for å bremse coronaepidemien.

STENGER: Italienske myndigheter setter i verk drastiske tiltak for å bremse coronaepidemien. - Vi vil anvende strengere og mer restriktive regler for disse områdene i landet, sier Italias statsminister Giuseppe Conte. Video: CNN Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Italienske myndigheter har besluttet å praktisk talt stenge den nordlige regionen Lombardia, med ti millioner innbyggere, og andre områder i nord for å bekjempe coronaviruset. Ifølge BBC vil dette i praksis si at opp mot 16 millioner italienere nå er i karantene i et forsøk på å forhindre videre spredning av viruset.

RØD SONE: Beboere i San Fiorano i Italia bor inne i den røde sonen. Her spiller de kort utendørs i slutten av februar. Foto: Marzio Toniolo/via REUTERS
RØD SONE: Beboere i San Fiorano i Italia bor inne i den røde sonen. Her spiller de kort utendørs i slutten av februar. Foto: Marzio Toniolo/via REUTERS Vis mer

Ifølge avisa Corriere della Sera blir all bevegelse inn og ut av elleve provinser i Nord-Italia, inkludert millionbyen Milano, strengt regulert i nesten en måned framover, og de som trosser restriksjonene, kan bli bøtelagt og fengslet i opptil tre måneder. Bare folk med helt spesielle begrunnelser vil få bevege seg inn og ut av områdene.

- Vi står overfor en krise, en nasjonal krisesituasjon, sier statsminister Giuseppe Conte da han varslet tiltaket på en pressekonferanse klokka 02 natt til søndag lokal tid, ifølge New York Times.

Vedtaket om karantene omfatter også byene Venezia i Veneto og Parma og Rimini i Emilia-Romagna. Det betyr at Venezia blir stengt for turister, noe som vil ramme byen hardt økonomisk.

Stenger

Tiltakene innebærer blant annet:

  • Begravelser og kulturarrangementer er forbudt.
  • Museer, treningsstudioer, svømmehaller, bingohaller, kinoer, nattklubber, dansesteder og skisportsteder blir stengt.
  • Det er mulig å bevege seg innenfor den avsperrede sonen, men personer som er i karantene må holde seg innendørs.
  • Allerede er alle skoler og universiteter i hele Italia stengt inntil videre.
  • Folk må holde en avstand på én meter mellom seg. Dette inkluderer personer som befinner seg på sportsarrangementer, barer og supermarkeder.

Alle de drastiske tiltakene er ventet å få alvorlige konsekvenser for den italienske økonomien.

Statsminister Conte mener tiltakene likevel er helt nødvendige for å begrense spredningen av coronaviruset og lette presset på det italienske helsesystemet.

6.000 smittet

Italia, og spesielt Lombardia, er hardt rammet av coronaepidemien. Hittil er det registrert nesten 6.000 smittede, mens 233 mennesker har dødd av viruset. Det er en økning på 1.200 smittede og 36 døde fra fredag til lørdag.

Selv om Nord-Italia er hardest rammet, har viruset nå spredt seg til alle landets 22 regioner. De første dødsfallene er nå registrert i Sør-Italia.

FOLKETOMT: Det var fullstendig folketomt da Dagbladet besøkte Chinatown i Milano i februar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FOLKETOMT: Det var fullstendig folketomt da Dagbladet besøkte Chinatown i Milano i februar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bekymret

Den raskt eskalerende epidemien har ført til halvtomme jernbanestasjoner over hele Italia, og nesten folketomme gater også i Roma. Mange av Romas utekafeer var lørdag kveld enten stengt eller nesten uten gjester.

Myndighetene er først og fremst bekymret for om helsesektoren klarer trykket, og om det er nok sykehussenger i Nord-Italia. Flere sykehus tar nå bare inn pasienter som er syke av coronaviruset.

All ferie i helsesektoren er inndratt, og myndighetene ber pensjonerte leger og sykepleiere melde seg til tjeneste.

Rammer økonomien

Allerede før viruset kom til Italia, hadde landet en av regionens svakeste økonomier, med negativ vekst i siste kvartal i fjor. Nå ventes det at landet raskt ender i resesjon på grunn av epidemien.

Et hardt slag blir at turister uteblir og ikke kommer for å kjøpe de mest kjente italienske produktene, fra mote til mat og design. Mange utenlandske flyselskaper har allerede innstilt sine flyginger til Milano og Venezia.

Turistmyndighetene regner med at det blir 32 millioner færre turister i år enn i fjor, og at tapet kan komme opp i 7,4 milliarder euro bare i annet kvartal.

Hele Norges coronakart