Ras i Hardanger

Stenger populær turistvei etter ras

Det har gått et nytt ras på den populære turistveien Riksveg 13 i Hardanger.

NYTT RAS: Bildet viser raset som gikk på samme strekning forrige tirsdag. Foto: Steinar Fresvik, Statens vegvesen / NTB
NYTT RAS: Bildet viser raset som gikk på samme strekning forrige tirsdag. Foto: Steinar Fresvik, Statens vegvesen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et steinras har gått på riksvei 13 mellom Odda og Hardangerbroen. Fare for nye ras gjør at den trafikkerte veien dermed er stengt fram til onsdag.

- Det er en god del ferietrafikk der på sommeren, sier Ronny Sleire, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest.

Han forteller at det er tre til fire steiner som har rast ned.

- Den største av dem er på 25 kilo. Det høres ikke mye ut, men det er enorme krefter i sving når disse er i fart, sier han.

Tirsdag gikk et større ras i samme området. Dermed hadde veivesenet lytteposter for å fange opp nye ras.

RAS: Et 20-30 meter bredt jordras gikk onsdag ettermiddag ved E6 i Malvik kommune. En bil ble tatt av raset. Foto: Tipser / NRK Vis mer

- De følger med etter buldring i fjellsida, sier han.

Fare ved regn

Byggeleder Rolf Anders Tønder Svensson i Statens vegvesen opplyser til Dagbladet at veien stort sett er ryddet, men at den likevel holdes stengt som følge av faren for nedbør i dagene fram til onsdag.

Tre steiner skal ha kommet ned i veibanen, og den største skal ha vært på rundt 25 kilo, skriver Hardanger Folkeblad. Et ras på samme sted stengte også veien tirsdag i forrige uke, ifølge avisen.

- Raset skjedde på samme sted som det gikk skred tirsdag i forrige uke. Statens vegvesen konstaterte at det var mer stein som kunne løsne i fjellsiden, men at situasjonen var stabil fram til det kom mer nedbør. Veien har derfor vært åpen for fri ferdsel siden tirsdag kveld, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Økt rasfare

På grunn av økt rasfare opprettet Vegvesenet en observasjonspost på stedet søndag. Herfra ble det varslet om et mindre ras like før klokka 14 mandag.

- Fordi det er ventet mye nedbør de neste dagene, har rasfaren i området økt. Vi vurderer at det ikke er forsvarlig å holde veien åpen før denne nedbørsperioden er over, sier byggeleder Rolf Anders T. Svensson i Statens vegvesen.

Det er nå ingen sikring på veien etter at raset forrige i uke tok med seg fanggjerdet.

- Statens vegvesen vil gjøre en ny vurdering onsdag, men det vil uansett ikke være aktuelt å åpne veien tidligere.

Omkjøring

Sammen med kollektivselskapet Skyss sørger Ullensvang kommune for at arbeidsreisende får båtskyss mens veistrekningen er stengt.

For langveisfarende er det omkjøring, blant annet via fylkesvei 550 og ferjesambandet Jondal - Tørvikbygd.

- Vi har bedt geolog bistå oss og vurdere situasjonen og videre tiltak. Vi kommer blant annet til å skilte stenging langs veien, blant annet i Kinsarvik, og vi vil oppfordre folk til å følge de anbefalingene som blir gitt lang veien, sier Svensson til avisen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer