Stenger russergrensen med nytt jernteppe

TROMSØ (Dagbladet): På ny strammer Norge grepet om grensen til Russland. Det skyldes Schengen-avtalens krav til grensekontroll. Under den kalde krigen levde grensefolket med intens overvåking og minimal tillit. Nå senkes et nytt jernteppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avanserte kikkerter og kameraer som kan se i mørke og tåke skal kjøpes inn. Soldatene skal bytte ut ski og sykler med snøscootere og terrengsykler, og de får ta i bruk avansert sambands- og datautstyr.

Forsvarsdepartementet har bedt om 120 millioner kroner på neste års statsbudsjett for å imøtekomme Schengen-kravene, hele 55 millioner skal investeres langs grensa til Russland. Totalt løper Norges utgifter til å innfri Schengen-vilkårene opp mot 500 millioner kroner, etter det Dagbladet erfarer.

EUs yttergrense

I neste måned starter en utbygging til 80 millioner kroner for å tilpasse Gardermoen flyplass til Schengen-kravene. Norges Schengen-utgifter har bare økt etter hvert som byråkratene har finstudert avtalens konsekvenser.

Schengen-avtalen trer i kraft 1. oktober neste år.

Norge får sin største Schengen-utfordring langs den 196 kilometer lange grensa mot Russland, som er EUs yttergrense til et tredjeland.

Dagens regime ved Russland-grensa tilfredsstiller på langt nær de strenge kravene i Schengen-avtalen.

- Selve grensestasjonen på Storskog må også bygges ut, opplyser politimester Ketil Haukaas i Sør-Varanger.

Storskog-stasjonen er i dag ikke engang formelt godkjent som norsk grenseovergang. Ved Storskog skal det også bygges en ny militær observasjonspost.

Prosjektleder Knut Kvernen i Justisdepartementet mener at de norske tiltakene ved grensa til Russland vil bli godkjent av EUs eksperter, som vil komme på inspeksjon neste år.

- Forsvaret må sikres evne til å holde best mulig oversikt over grensa under alle værforhold. Vi må også være i stand til å gripe raskt inn overfor ulovlig grensepassering, sier Kvernen.

Soldater som politi


Det er allerede juridisk avklart at de norske grensesoldatene vil få begrenset politimyndighet for å kunne pågripe personer som krysser grensa ulovlig.

Førstekonsulent Trond Heimvik i den sikkerhetspolitiske avdelingen i Forsvarsdepartementet opplyser at de militære observasjonspostene mot Russland også trenger oppussing. Enhetene vil få moderne termisk utstyr som skal sikre en langt mer effektiv overvåking av grensa.

- Men vi er nøkterne og velger ikke utstyr fra øverste og dyreste hylle. Vår evne til å fange opp ulovlig grensepassering vil likevel øke betydelig, sier Heimvik.