Japan

Stenger: Sjokkvideo sett over 6 mill. ganger

Nå beklager butikkjeden.

VIRALT: Denne videoen er sett over fem millioner ganger på Twitter i løpet av kort tid. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Privat Vis mer

En stor dagligvarekjede har stengt en av butikkene sine i Tokyo, Japan, etter at et et videoklipp av rotter i butikken gikk viralt. I videoklippet kan man se flere rotter som løper mellom hyllene og spiser mat, melder The Guardian.

Den omtalte butikken ligger i Shibuya, og tilhører FamilyMart som har over 14 000 butikker i verden. Videoklippet ble delt 4. august, og har allerede blitt sett 5,8 millioner ganger på Twitter.

ROTTER: I et videoklipp delt på Twitter, kan man se flere rotter som løper fritt mellom hyllene med mat i butikken. Foto: Skjermdump fra Twitter
ROTTER: I et videoklipp delt på Twitter, kan man se flere rotter som løper fritt mellom hyllene med mat i butikken. Foto: Skjermdump fra Twitter Vis mer

- Vi beklager på det dypeste for å ha forårsaket ubehag og uro, sier FamilyMart i en uttalelse på sin nettside.

De skriver at de tar saken på alvor, og vil undersøke årsaken og iverksette tiltak med hjelp fra en kompetent helsestasjon. Butikken vil bli desinfisert, og rammede produkter fjernet.

- I framtida vil vi vurdere muligheten for å fortsette driften av butikken, avslutter uttalelsen.

- Fare for folkehelsen

Funn av rotter i butikker er dessverre ikke et ukjent fenomen, heller ikke i Norge.

Flere hundre frittstående dagligvareforretninger over store deler av landet fikk i løpet av fjoråret uanmeldt besøk av Mattilsynets kontrollører.

Spor etter skadedyr (rottelort), dårlig hygiene, kjøtt uten merking og salg av ulovlige varer var noen av funnene som gikk igjen i et flertall av butikkene, viser rapportene som Dagbladet fikk tilgang da denne saken ble omtalt i mai.

I alle regionene der det ble gjennomført tilsyn, fikk flertallet av de kontrollerte butikkene et vedtak av en eller annen type. Noen butikker måtte stenge, andre fikk omsetningsforbud av varer, og mange fikk varsel knyttet til dårlig hygiene.

- Vi er ikke fornøyde med resultatet. Mange av funnene var så alvorlige at de kunne utgjøre en fare for folkehelsen, kommenterer direktør for Mattilsynets Region Sør og Vest, Ole Fjetland den gangen.

RISIKERER STRENG STRAFF: Dette påfunnet kan få store konsekvenser for den involverte kvinnen. Video: Privat Vis mer

Stengte lekeland

Tidligere i vår måtte Bulder Lekeland i Arendal holde stengt i ett døgn etter funn av ekskrementer fra rotter bak en oppvaskbenk og et fryseskap. Mattilsynet vurderte den gangen regelbruddet som svært alvorlig, og stengte kjøkkenet med umiddelbar virkning uten forhåndsvarsel.

- Rotter er reservoarer for en rekke smittsomme sykdommer, og kan utgjøre en reell helsefare for mennesker. Så lenge skadedyr kan komme inn på kjøkkenet, er det en risiko for overføring av smitte til utstyr, innredning og over til maten, står det i tilsynsrapporten.

Etter en ny inspeksjon av Bulder Lekeland seinere i februar var alle spor etter skadedyr fjernet. Bulder Lekeland fikk derfor åpne kjøkkenet igjen.

- Det var forferdelig at dette skulle skje, men nå har vi pusset opp, og er sikker på at dette ikke vil hende igjen, sa Rune Tveit, styreleder for Bulder Lekeland til Dagbladet den gangen.