STENGE:  Ormestranda i Nevlunghavn må stenge på grunn av kattene til Agnnar Melberg. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET
STENGE: Ormestranda i Nevlunghavn må stenge på grunn av kattene til Agnnar Melberg. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADETVis mer

Stenger strand på grunn av katteavføring

Fare for fosterskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NEVLUNGHAVN (Dagbladet): Teltboer og katteeier Agnar Melberg nekter å etterkomme krav om reduksjon av katteflokken og vedtak om flytting. Melberg og katteflokken hans har lenge vært et irritasjonsmoment for hytteeiere ved Omrestranda i Nevlunghavn der Melberg og kattene hans holder til. Og nå har Larvik kommune sett seg nødt til å stenge stranda.

Grunnen er smittefare på grunn av katteavføring.

Gravide  -Vedtaket om stenging er gjort med min støtte, forteller kommune- og smittevernlege Lars Krogh.

-Hvor farlig er toxoplasmose?

-Toxoplasmose er ikke spesielt farlig, men kan være farlig for gravide. Smitte kan føre til skader på foster, forklarer Krogh.

Han legger til at folk som ofte er i kontakt med katter kan bli smittet, og anbefaler derfor katteeiere å vaksinere katter og ellers holde et normalt nivå på hygienen.

Fjerne helt Krogh sier at den beste måten å løse katteproblemet på, er å redusere antall katter. Dette har imidlertid vist seg vanskelig.

-Vi har forsøkt forskjellige ting. Men når en får en viss bestand av katter vil de formere seg, sier han.

Larvik kommune har gjentatte ganger aksjonert mot katteholdet til Agnar Melberg. Minst 80 katter skal så langt ha bøtet med livet. Likevel går det bare kort tid, så er det igjen et respektabelt antall puser på plass.

Etter det Dagbladet har fått vite skal kostnadene ha kommet over millionen bare på arbeidet med Agnar Melberg og hans katter.

Smittevernloven Lars Krogh legger ikke skjul på at det er stort ønske om å få bukt med katteproblemet helt og holdent, men ser at kommunen må nøye seg med de tiltak som kan fattes etter smittevernlovens bestemmelser.

-Vi har ikke andre muligheter. Det finnes også andre lover, men der har vi ikke nok grunnlag, sier Krogh.

Politisak Kommunelegen forholder seg helt og holdent til det som styres av helsemessige forhold. Han er imidlertid kjent med at Larvik kommune har anmeldt Agnar Melbergs forhold til beboere i området, men understreker at dette er en sak helt og holdent for politiet.