Stenger svensk eliteskole og sparker rektoren

Elever mishandlet med strykejern under rituale.

 REKTOR:  Staffan Hørnberg uttaler seg til media utenfor internatskolen Lundsberg onsdag etter at skolinspektionen avgjorde at skolen skal stenges. Dette etter opplysninger tidligere i uken om at minst to gutter er blitt mishandlet med et strykejern. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.
REKTOR: Staffan Hørnberg uttaler seg til media utenfor internatskolen Lundsberg onsdag etter at skolinspektionen avgjorde at skolen skal stenges. Dette etter opplysninger tidligere i uken om at minst to gutter er blitt mishandlet med et strykejern. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lundsberg privatskole stenger med umiddelbar virkning og 200 elever kastes ut, skriver Expressen.

- Vi har en plikt til å beskytte barn og elever fra en sårbar posisjon. Denne skolen kan ikke tilby den sikkerhet barn og studenter har rett til å kreve, sier generaldirektør Ann-Marie Begler i den svenske granskingsmyndigheten Skolinspektionen, til Expressen.

Like før klokka 21.00 i kveld ble også rektoren Staffan Hörnberg sparket.

- Rektoren har opptrådt på en slik måte at han nesten har støttet kulturen som har eksistert, sier direktør Ulf Rehnmark til avisa.

Holdt fast Det skal ha vært en rekke episoder på eliteskolen over flere år. Det hele toppet seg lørdag kveld da to yngre elever skal ha blitt utsatt for mishandling med et strykejern.

Det hele skal ha vært en del av et dåpsrituale på internatet.

En gjeng av de litt eldre elevene skal ha tatt seg inn på skolen der 14- til 15-åringene holdt til.

Deretter ble guttene angivelig holdt fast, skjortene ble brettet opp, de ble satt bind for øynene og ni andre elever holdt dem fast samtidig som de eldre elevene brant dem med strykejern.

Til sykehus En av guttene måtte på sykehus med brannskader etter hendelsen.

Dette er kun andre gang i Skolinspektionens historie at en skole er stengt med umiddelbar virkning.

- Jeg synes det er trist å se at så raskt etter et gjennomført tilsyn, bare noen dager etter at skolen starter, skjer denne hendelsen som er av svært alvorlig karakter. Det er på ingen måte forenlig med hvordan vi ønsker at det skal være på en skole, derfor ønsker vi umiddelbart å stenge skolen, sier Begler.

- Hendelsen er uakseptabel Rektor Hörnberg er kritisk til skoleinspektoratet beslutning.

- Hendelsen er helt uakseptabel og selvfølgelig må man undersøke om dette kunne ha vært unngått. Men jeg lurer på en ting: hvorfor blir alt dette bestemt på så kort varsel? Det bør vel sjekkes bedre ut før skolen stenges, sier rektoren.

Han mener at oppstarten på skolen sjeldent har vært bedre.

- Vi må ta et skritt tilbake og se om vi har undervurdert bemanningsbehovet. Men vi har aldri hatt en jevnere og mer familiær oppstart på Lundsberg noensinne, sier Hornberg.

Virksomhetsforbudet gjelder i første omgang for seks måneder, Lundbergs skole kan klage på avgjørelsen.

De svenske prinsene Bertil og Carl Philip har tidligere vært elever ved eliteskolen.

 FLERE EPISODER:  Det skal ha vært en rekke episoder på eliteskolen over flere år. Det hele toppet seg lørdag kveld da to yngre elever skal ha blitt utsatt for mishandling med et strykejern. Foto: Scanpix.
FLERE EPISODER: Det skal ha vært en rekke episoder på eliteskolen over flere år. Det hele toppet seg lørdag kveld da to yngre elever skal ha blitt utsatt for mishandling med et strykejern. Foto: Scanpix. Vis mer