Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stenger tre bruer etter brukollapsen i Sjoa

Vegvesenet ønsker å være føre var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens vegvesen har i kjølvannet av brukollapsen på Sjoa i forrige uke besluttet å stenge tre trebruer i Akershus, som har den samme konstruksjonen som bruen som kollapset.

Årsaken til at brua kollapset var en beregningsfeil som gjorde at brua kun tålte en tredjedel av det den skulle
. En lastebil falt sju meter under kollapsen og sjåføren ble skadd.

- Etter Sjoa-hendelsen har vi satt i gang et omfattende arbeid for å kontrollere andre trebruer i regionen. Vi har gjennom dialog med konsulentfirmaet Sweco Norge AS blitt kjent med at de har oppdaget en feil i beregningsgrunnlaget for Sundbyveien bru på fylkesvei 507 i Dal i Akershus, forteller avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

Skal kontrollregne
Sundbyveien bru ble satt opp i 2011. Vegvesenet har gjennomført en visuell inspeksjon av brua, og har på bakgrunn av inspeksjonen og rapporter fra blant andre konsulentselskapet bestemt å stenge brua midlertidig.

Også to andre bruer i Akershus, Fjell-Leet bru og Blakkesrud bru, begge på privat vei, blir steng midlertidig. Disse bruene har også tilsvarende konstruksjonsprinsipp som brua ved Sjoa.

Det vil bli gjennomført ytterligere kontrollberegninger av de tre bruene.

- Det er ennå for tidlig å si nøyaktig hva feilen i beregningsgrunnlaget for Sundbyveien har å si for bæreevnen for brua. Inntil vi har mer fakta på bordet, velger vi å stenge brua midlertidig, sier Karbø.

Undersøker syv bruer
I tillegg undersøkes ytterligere syv trebruer på Østlandet. Disse har riktignok en annen teknisk løsning enn ved Sjoa.

- Så langt har ikke ingen indikasjoner på at det er feil på disse trebruene. Men for å være på den sikre siden, velger vil likevel å ta en grundig gjennomgang av disse bruene, forteller seksjonsleder Jon Henning Prestegarden i Bruseksjonen i Statens vegvesen Region øst.

 Den andre bruene som sjekkes er:

Hedmark:
 
Fv 606 Evenstad bru
Fv 206 Ny Flisa bru
Rv 2 Skubbergsenga bru
 
Oppland:
 
Fv 254 Tretten

Akershus:
 
Statsrådveien bru
Sletta bru

Østfold:
 
Rv 111 Moumbekken bru

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media