Stenger Tsjernobyl

Ukraina lover å stenge den siste atomreaktoren i Tsjernobyl. - Det har de lovet før, sier Bellona og peker på de ti reaktorene av samme typen som fortsatt er i drift i Russland og Litauen. Fem av de ligger i nærheten av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina vil stenge atomkraftverket Tsjernobyl innen 15. desember, erklærte Ukrainas president Leonid Kutsjma og USAs Bill Clinton i dag.

Miljøstiftelsen Bellona er ikke imponert.

- Ukraina lovet å stenge denne reaktoren allerede i 1992. Reaktoren er fortsatt i drift, selv om den går opp og ned hele veien, og er neppe til så mye nytte, sier Thomas Nilsen i Bellona.

Nilsen har ikke rukket å lese erklæringen fra Kutsjma og Clinton, men antar at den inneholder en klausul om at Ukraina skal få utbetalt erstatning i dollar for reaktoren. Dette har hele veien vært Ukrainas krav for å stenge den.

- Dette er ren atomutpressing. Ukraina bruker trusselen om fortsatt drift ved Tsjernobyl-kraftverket for å skaffe seg finansiering til to nye atomreaktorer, sier Nilsen.

Tsjernobyl var åsted for verdens alvorligste sivile kjernekraftulykke i april 1986. Bellona tror at det er navnet Tsjernbobyl som gjør at Clinton nå velger å satse på å få stengt denne reaktoren.

- Tsjernobylreaktorene er tross alt ganske nye. De fire i Leningrad av samme type er langt eldre, og ikke på noen måte sikrere enn den som fortsatt er i drift i Tsjernobyl, sier Thomas Nilsen

USTABIL REAKTOR: Den siste atomreaktoren i drift ved Tsjernobylverket synger på siste verset. Nå lover Ukraina å stenge den i desmber.