Senja

Stenger turistvei: - Respektløst

Veien som skulle være åpen nå, forblir stengt til november. Avgjørelsen skaper frustrasjon blant de lokale.

FORTVILT: Daglig leder i Mefjord Brygge, Tommy Schanke Hansen, tror at mange kommer til å avbestille ferien i Senja. Foto: Privat
FORTVILT: Daglig leder i Mefjord Brygge, Tommy Schanke Hansen, tror at mange kommer til å avbestille ferien i Senja. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Tirsdag ble det meldt at veien ved Svartholla i Mefjordbotn blir stengt for all ferdsel fram til november. Tommy Schanke Hansen som driver Mefjord Brygge er overrasket, fortvilt og frustrert over avgjørelsen.

MEFJORD BRYGGE: Daglig leder Schanke Hansen frykter at utposten i Mefjordvær kan bli folketom. Foto: Gerhard Zwerger-Schoner
MEFJORD BRYGGE: Daglig leder Schanke Hansen frykter at utposten i Mefjordvær kan bli folketom. Foto: Gerhard Zwerger-Schoner Vis mer

- Det er en tragedie for næringslivet som blir rammet av dette. Etter to år med covid forventet vi mye folk, men nå blir det stengt, sier han.

Veien stenges grunnet skredsikringsarbeid ved Svarthollatunnelen, hvor skredeoverbygget skal forlenges med 100 meter. Seksjonsleder i Troms og Finnmark sier til Senja247 at beslutningen er nøye vurdert.

- Etter nøye vurderinger er dette den eneste løsningen for å bli ferdig med rasoverbygget før vinteren, sier Eirin Anne Blix.

- Rett og slett katastrofe

Tidligere har det vært meldt at veien skulle bli stengt en periode i juni som følge av sikringsarbeidet. Veien skulle egentlig vært åpnet igjen nå.

I forrige uke kom beskjeden om at veien forblir stengt for kjøretøy over 3,5 tonn fram til november. Denne uka ble det meldt at veien blir stengt for alle likevel.

STENGT: Nasjonal turistvei på Senja. Foto: Nasjonale turistveger/Statens Vegvesen
STENGT: Nasjonal turistvei på Senja. Foto: Nasjonale turistveger/Statens Vegvesen Vis mer

- Stenginga innebærer en omvei på rundt ti mil. Mange eldre har lagt opp turen på sykkel, spesielt elsykkel. Kommunen sier at det bare er en omkjøring, men de tenker ikke på de eldre og syklistene, sier Schanke Hansen.

Han mener dette er respektløs og useriøs oppførsel ovenfor reise- og næringslivet, turister, lokalfolk og pendlere.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Dette er veldig skadelidende. Flere som har påtatt seg jobber i området, har nå andre forutsetninger, sier han.

Tjuefem minutter blir til to timer

Schanke Hansen mener det er absurd at det ikke har blitt satt opp tilstrekkelig alternativ transport.

- Vi har en udimensjonert gammel ferje som kjører i 20-30 km/t, og som ofte har tekniske problemer. Det er sannsynligvis mange som vil avbestille turen sin hit, og heller sove i Tromsø for å ikke komme fram i 02-03 tida, sier han.

Ordfører i Senja kommune, Tom-Rune Eliseussen, har så langt i dag ikke besvart Dagbladets henvendelser. Til Senja247 sier han at «man var i dialog med fylket i forkant av stenginga».

Forstår frustrasjonen

- Vi hadde et sterkt ønske om å ha gjennomslipp av trafikk to ganger om dagen, men det ble besluttet full stenging av hensyn til framdriften i prosjektet og av sikkerhetshensyn. Jeg skjønner at totalstenginga skaper frustrasjon når det kommer så brått på, sier Eliseussen.

Ifølge ordføreren har fylket stemt ned forslaget om skyssbåt mellom Senjahopen og Mefjordbotn grunnet mangel på penger.

Videre opplyser han om at busstilbudet skal endres.

- Det er nå gjort endringer i bussrutene for perioden slik at folk kan nå Finnsnes fra Mefjordvær med returmulighet tre dager i uka, sier han til Senja247.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer