Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stenger UD-kontor på Vestbredden

Væpnede opprørere omringer EU-kontoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksdepartementet melder nå at det norske representasjonskontoret i Al-Ram, som ligger mellom Jerusalem og Ramallah på Vestbredden, er stengt.

- Vi ser svært alvotlig på truslene som er fremsatt og stenger vårt representasjonskontor på Vestbredden for publikumshenvendelser, sier Rune Bjåstad i UD til Dagbladet.no.


Beslutningen om å stenge kontoret kommer etter at to væpnede palestinske grupper i dag truet med å angripe norske og danske diplomater i området.

De ansatte ved kontoret var fremdeles på plass da Dagbladet.no snakket med dem i formiddag, men de hadde fått beskjed fra UD om å la alle henvendelser gå gjennom departementet.

Utenriksdepartementet vurderer nå å evakuere kontoret.

Okkuperte EU-kontoret

Det har vært kraftige reaksjoner på Gaza og Vestbredden etter striden om Muhammed-karikaturene.

I dag omringet væpnede opprørere EUs kontor for andre dag på rad, i protest mot det som oppfattes som en krenkelse av alle verdens muslimer.

Opprørerne, noen av dem tilknyttet den palestinske lederen Mahmoud Abbas, krever en unnskyldning fra Norge, Danmark og Frankrike.

STENGER UD-KONTORET: Trusler om angrep mot nordmenn. Væpnede Fatah- og Islamsk Jihad-medlemmer omringer i dag EUs kontor og krever en unnskyldning fra Norge, Danmark og Frankrike. Foto: Mohammed Salem/Reuters
STENGER UD-KONTORET: Trusler om angrep mot nordmenn. Væpnede Fatah- og Islamsk Jihad-medlemmer omringer i dag EUs kontor og krever en unnskyldning fra Norge, Danmark og Frankrike. Foto: Mohammed Salem/Reuters Vis mer

- Alle statsborgerne og de som jobber i det diplomatiske korps til Norge, Danmark og Frankrike kan betraktes som mål av Al Aqsa-martyrenes brigader og «Komiteen for folkelig motstand», skriver gruppen i en uttalelse i dag.

Også Hamas krever en unnskyldning. Men en talsmann for organisasjonen, Sami Abu Zuhri, understreket at de ikke ønsker at utlendinger skal skades i protestene som nå pågår.

- Trist utvikling

- Vi vurderer situasjonen i Gaza som svært spent. Det er ikke noe hyggelig det som skjer. Det er en veldig trist utvikling, det har akkurat vært gjennomført et demokratisk valg og så kommer dette i tillegg, sier Ivar Christiansen, rådgiver i Norsk Folkehjelp, til Dagbladet.no.

Norsk Folkehjelp trakk sine norske medarbeidere ut av kontoret i Gaza mandag, men de lokalt ansatte arbeider som før.

- At flere og flere nå trykker tegningene, gjør at de ekstreme på begge sider får bensin til bålet, sier Christiansen om den vanskelige situasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!