Stenger ute homofile

BARCELONA/OSLO (Dagbladet): Gerhard Heiberg sitter i styret til en prestisjeskole som diskriminerer homofile og lar privatlivet spille inn i opptaksprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyskolen eies av Opus Dei, en ytterliggående katolsk sekt hvor medlemmer pisker seg selv for å oppnå frelse.

I styret sitter også Heibergs gode venn, IOC-president Juan A. Samaranch.

Sju norske

- Selvsagt finner jeg det galt at homofile diskrimineres. Men skolen holder et særdeles høyt faglig nivå, og de norske studentene har en høy stjerne der, sier den tidligere OL-generalen.

I øyeblikket tar sju norske studenter Master of Business-grad ved IESE, en internasjonal skole for økonomi og ledelse ved Navarra-universitetet i Barcelona.

Skolen gir i sine informasjonsbrosjyrer ingen opplysninger om hva sekten som eier universitetet står for, men gjør det klinkende klart at skolen er underlagt de doktrinene og dimensjonene Opus Dei står for.

Anbefalt

Gerhard Heiberg innrømmer at han vet at Opus Dei er omstridt i Spania.

- Men jeg har ikke satt meg særlig inn i filiosofien deres, og kan ikke uttale meg om deres holdning til homofile, sier han.

Heiberg ble anbefalt som styremedlem ved IESE av sin gode venn Samaranch. Sammen sitter de i styret for både IOC og skolen. Universitetet er grunnlagt av Opus Dei, og fundert på ideer fra middelalderen. I Opus Dei er selvpining saliggjørende, mens homofili er en sykdom som må kureres.

Skal markedsføre

- Jeg påtok meg styrevervet under klar forutsetning av at jeg ikke skulle ha noe med den religiøse driften av universitet å gjøre. Jeg skal utelukkende markedsføre skolen i forretningslivet, sier Heiberg.

IESE regnes som et ypperlig økonomisk universitet, rangert som det fjerde beste i Europa av anerkjente Financial Times.

Ingen av de norske studentene ved IESE Dagbladet har vært i kontakt med, tilkjennegir noen som helst kjennskap til Opus Dei.

- Jeg vet at det var et religiøst tilbud på skolen, men vet ikke noe mer om det, sier Olav Sandnes, som studerte der i 1995- 1997.

Ingen kontroll

Mary Clark er ansvarlig for de skandinaviske studentene ved skolen, men vil ikke diskutere intervjuteknikker og opptakskriterier med Dagbladet.

- Intervjuene foregår i de enkelte land, så det har ikke vi noen kontroll over.

Hun tør ikke garantere at homofile ikke blir nektet studieplass, men mener å erindre at det gikk en homofil elev på skolen for noen år siden. Dagbladet vet imidlertid at elever er blitt diskvalifisert av skolen på grunn av homofili eller utenomekteskapelig seksuell omgang.

Rektor medlem

Ikke alle studenter og lærere på IESE er medlem av Opus Dei, det er heller ikke gitt at de kjenner til sektens virksomhet.

Ifølge Opus Deis informasjonskontor er rektor, Carlos Cavallé, medlem av den omstridte sekten.

BLE ANBEFALT: Gerhard Heiberg sa ja til styrevervet ved den omstridte skolen, men har ikke satt seg inn i sektens ekstreme meninger.