Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Stenger utesteder og restauranter

Storbritannia ber alle serveringssteder om å stenge. Samtidig ruller de ut økonomisk krisehjelp til arbeidstakere.

STORBRITANNIA: Regjeringen innfører strengere tiltak for å forhindre videre smitte av coronaviruset. Video: AP Vis mer

- Ikke åpne i morgen, er beskjeden fra statsminister Boris Johnson til Storbritannias puber, restauranter, kafeer, utesteder, kinoer, fritidsklubber, treningssentre og andre liknende etablissementer.

Fra og med i kveld er alle serverings- og oppholdssteder stengt i Storbritannia.

Det skjer samme dag som dødstallet i Storbritannia har steget til 177 personer etter den største økning i antall døde siden pandemien traff øyriket.

STRANDET: Hele mannskapet på 42 personer måtte ligge i sjøen i 14 dager før de kunne gå i land i Oslo. Christian Radich kom fra Spania, og mange ventet på kaia da de endelig kunne gå i land. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Enighet mellom landene

Statsminister Johnson forteller at alle landene i den britiske unionen, England, Wales, Skottland og Nord-Irland, er enige om de nye tiltakene.

Myndighetene åpner for at serveringsstedene fremdeles kan tilby take away-tjenester, men at det ikke er anledning til å samles inne på for eksempler puber og restauranter.

- I går sa jeg at vår ambisjon er å snu kursen i løpet av tre måneder. Det vil jeg gjerne gjenta. Vi vil gjøre det ved testing og digital teknologi, men framfor alt skal vi nedkjempe viruset ved å dempe spredningen ved å redusere kontakt, sier Johnson.

Statsministeren fikk deretter spørsmål om hvordan han vil karakterisere de som med viten og vilje bryter rådene til britiske myndigheter.

- Jeg vil ikke bedømme folks moral, men det vi nå ber folk om å gjøre, er ekstraordinært. Vi tar vekk retten folk har til for eksempel å gå til puben. Men går du mot rådene vi har gitt, som vi har fått fra helsemyndighetene, setter du ikke bare deg selv i fare, men du setter de rundt deg i fare - og du legger ytterligere press på helsevesenet.

CORONAVIRUS: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, var en av flere som oppdaterte oss på coronaviruset i Norge, under dagens pressekonferanse. Vis mer

Økonomisk krisepakke

I går hadde Johnsons daglige pressekonferanse et mer helsefaglig tema. I dag var Storbritannias finansminister Rishi Sunak til stede.

Han varslet en rekke økonomiske krisetiltak som har til hensikt å beskytte arbeidsgivere og arbeidstakere.

- Regjeringen vil nå trå inn og hjelpe til med å betale folks lønninger, sier finansminister Sunak.

Han kalte tiltakene «enestående» i Storbritannias historie. Myndighetene skal nå dekke 80 prosent av folks lønninger opp til 2500 pund i måneden, om lag 35 000 norske kroner.

I praksis ønsker myndighetene nå at selskaper ikke skal si opp sine ansatte, men holde dem ansatt mot at britiske myndigheter går inn og bidrar til lønningene.

- Vi skal hjelpe arbeidere, og støtte deg direkte på en måte myndighetene aldri har gjort før, sier Johnson.

SKJENKESTANS: - Siste sjanse, sier byrådsleder Raymond Johansen, men han vurderer ikke å stenge Vinmonopolet. Vis mer

177 døde

Totalt er det nå 177 personer som har mistet livet etter å ha blitt syke av coronaviruset i Storbritannia.

Bare i England ble det registret 39 dødsfall fra i går til i dag.

Torsdag kveld var det registrert 3269 coronasmittede i landet, og tallet ventes å bli oppdatert i kveld.

Hele Norges coronakart